Under sommaren 2018 skickades en hel del djur på slakt till följd av den extrema torkan. Bönderna var osäkra på om de hade tillräckligt med mat och i dag börjar följderna märkas av.
– Det är inte som att koka marmelad, det krävs mycket jobb, säger Nawid Soltani, ägare på Arnemarks köttservice.
Reglerna för slakt är enkla. Bara friska djur får skickas och minst ett dygn innan djuret anländer ska slakteriet bland annat ha information om djurets identitet och vilken anläggning djuret kommer ifrån. I Sverige råder totalförbud för slakt utan bedövning.
Att skicka sina djur till slakt för att sedan börja om med nya ungdjur igen är en långdragen process. Många bönder har börjat föda upp fler djur, men att möta den ökade efterfrågan kommer att ta tid.
– Det är ett heltidsarbete som kräver planering och vi vet ju aldrig hur det kommer se ut i framtiden, säger Soltani.
Under pandemin har samtidigt efterfrågan på kött ökat. En anledning tros vara att allt fler väljer att laga sin mat hemma istället för att gå ut och äta på restaurang. Nawid Soltani vittnar om att allt fler konsumenter handlar hem lokalproducerat kött.
– Människor är alltmer medvetna om lokalt kött och vi satsar verkligen på kött från de lokala gårdarna här i Piteå och Norrbotten, säger han.
En skillnad som tros bero på pandemin.
– När man går på restaurang tänker man inte på vart köttet kommer ifrån, men när du handlar hem det spelar det större roll, säger Nawid Soltani.
Med ökad efterfrågan kommer också ökade priser.
– Alla köttpriser har stigit, men vi är inte oroliga att det ska ta slut på varor, säger Magnus Pettersson vd Piteortens chark.
Johan Sjöblom, försäljningschef på Nyléns Hugosons, är inte heller orolig.
– Det finns alltid ett uppfyllnads behov, speciellt nu efter jul och nyår. På kort sikt kan det förekomma ett lite mindre sortiment, exempelvis som under förra veckans oväder då vi hade problem med transporter, men ingen brist.
Under juni 2019 till juni 2020 minskade antalet nötkreatur, grisar och får i Sverige. Störst skillnad fanns hos får, där en minskning på 7,1 procent fanns. Bland grisar minskade antalet med 6,2 procent och bland nötkreatur 0,8 procent. Samtidigt minskade antalet mjölkkor, medan kor för uppfödning av kalvar ökade.