Köttätare håller insekter borta
Problem med flugor och getingar? Med en köttätande växt får du hjälp att hålla insekterna borta och dessutom en växt att fascineras av.- Många tycker att de är fräna, särskilt karlar, skrattar Jenny Bryggman på Bryggmans Trädgård som tipsar om hur du får växterna att överleva.
I Sverige finns flera "köttätande" växter, det vill säga växter som fångar insekter eller små vattendjur och löser upp dem med hjälp av proteinlösande enzymer som växten producerar. De lever i näringsfattiga miljöer och måste därför fånga insekter för att få den näring, kväve och fosfor, som de behöver för att överleva.
Det finns omkring 500 arter av köttätande fröväxter utbredda över alla världsdelar. I Sverige förekommer arter som tillhör familjerna flugtrumpetväxter, sileshårsväxter och tätörtsväxter.
Det är lätt att fascineras av köttätande växter. Jenny Bryggman på Bryggmans trädgård har ett flertal växter i sin butik och möter många kunder som är intresserade.
- Det är många barnfamiljer men kanske främst karlar med sina söner, skrattar hon.
Det krävs en del kunskap för att sköta om dessa växter på ett bra sätt. Det allra viktigaste är att se till att växten är ständigt fuktig, den får absolut inte torka ut.
- De här växterna lever i sumpiga, närringsfattiga miljöer med hög luftfuktighet, de får ingen näring genom rötterna som andra växter utan är helt beroende av att fånga insekter och på så sätt hitta näring, berättar Jenny Bryggman.
En duschflaska intill växten gör det lättare att komma ihåg att ge den fukt, är man bortrest ett längre tag måste man vattna rejält, gärna så att den står i vatten. Ogödslad, okalkad naturtorv är det bästa att plantera den i, man ska absolut inte använda näringsjord.
- Rötterna är egentligen bara till för att hålla fast växten i dess miljö så man behöver inte plantera om den och byta jord som på andra växter.
De köttätande växterna i våra hem livnär sig allehanda insekter såsom blomflugor, flugor, spindlar och till och med getingar.
- Om sommaren kan man ha dem utomhus, där trivs de förträffligt och hjälper till att minska antalet oönskade insekter.
Även om tillgången på insekter är mindre på vintern inomhus klarar sig ofta växterna bra ändå.
- Blomflugor och spindlar finns året om men om man vill kan man stödmata dem med lite köttfärs, säger Jenny och berättar om sin mormor som hade en kättätande växt i flera år som hon ibland matade med rå köttfärs.
Växterna bör inte stå i alltför starkt solljus och gärna i en ytterkruka fodrad med oasis eller mossa för att behålla fukten bättre. Här uppe i norr går det bra att vattna med kranvatten (även om regnvatten är att föredra) men i södra Sverige där det finns mycket kalk i dricksvattnet bör man undvika det. En del förordar istället destillerat vatten.
Växterna har olika sätt att fånga insekter på men gemensamt för dem alla är att de utsöndrar doftämnen som lockar till sig insekterna.
- Växterna finns att köpa i olika storlekar, ju större växten är när man köper den desto livskraftigare är den och chansen att den överlever är större, konstaterar Jenny som rekommenderar växter i krukor med en diameter på åtminstone tio centimeter.
- I mindre krukor har de ofta inte nog med jord vilket gör att de inte kan hålla fukten tillräckligt bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!