Kostsam reform för kommunerna

För individen blev hemsjukvårdsreformen i de flesta fall en bra lösning. Men för kommunerna som övertog ansvaret har det blivit en kostsam reform. Nu höjs röster för att Region Norrbotten ska ta ett större ansvar.

För snart sex år sedan tog kommunerna över hemsjukvården från landstinget. En stor reform som skatteväxlades med 22 öre, sammanlagt 123,4 miljoner. Dessvärre blev det en kostsam reform för kommunerna och nu höjs röster för att Region Norrbotten ska ta ett större ansvar. (Arkivbild)

För snart sex år sedan tog kommunerna över hemsjukvården från landstinget. En stor reform som skatteväxlades med 22 öre, sammanlagt 123,4 miljoner. Dessvärre blev det en kostsam reform för kommunerna och nu höjs röster för att Region Norrbotten ska ta ett större ansvar. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson / TT

Piteå2018-12-16 06:00

Den 1 februari 2013 överfördes ansvaret för hemsjukvård i ordinärt boende från dåvarande landstinget (numera Region Norrbotten) till kommunerna i Norrbotten. Överföringen finansierades genom skatteväxling, som reglerades i ett avtal mellan landstinget och kommunerna.

Omfattningen av den verksamhet som skatteväxlades grundades på statistik och schablonberäkningar från 2010. Totalt berördes 116 årsarbetare (87,3 distriktssköterskor, 24,3 arbetsterapeuter och 4,4 sjukgymnaster) och skatteväxlingen på 22 öre motsvarade totalt 123,4 miljoner kronor.

Dessutom togs beslut om en mellankommunal omfördelning där större kommuner som Luleå och Piteå hjälpte mindre kommuner under de tre första åren. Exempelvis fick Arvidsjaurs kommun sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor, men från 2016 noll kronor.

– Skatteväxlingen räcker inte och i fjol fick vi skjuta till 2,3 miljoner från en redan ansträngd socialbudget. Reformen är bra, men inte kostnadsneutral. Det behövs ett nytt avtal, säger avgående kommunalrådet Lotta Åhman (S).

Hon är inte ensam om att tycka att Region Norrbotten ska kliva fram och ta ett större ansvar. Kanske genom en reviderad skatteväxling, men troligare genom ett nytt avtal eller ändrade samarbetsformer. En diskussion som redan förs i Norrbottens Kommuner (där länets kommuner samverkar) enligt Älvsbyns avgående kommunalråd, Helena Öhlund (S).

– Det har gått sex år och det vi sett är att behoven ökar och därmed kostnaderna för kommunerna. I den samverkansgrupp som vi har tillsammans med Regionen kan vi lyfta de här frågorna, säger Helena Öhlund, som efter årsskiftet blir regionpolitiker.

Älvsbyn har en merkostnad på 2,5-3,0 miljoner.

Hemsjukvård är medicinska insatser, rehabilitering samt omvårdnad som utförs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal till och med sjuksköterskenivå. De senaste åren har behovet av mer kvalificerad sjukvård i hemmet ökat. Något som ställer större krav till högre kostnad på kommunerna.

Vårdförskjutningen när sjukhusen skickar hem patienter som anses vara medicinskt färdigbehandlade på sjukhus drabbar också kommunerna. Inom tre dagar ska kommunerna kunna erbjuda patienterna den vård som krävs i hemmen.

0911-645 23

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om