Det krävs 40 personer från fotbollen som hjälper till när dukarna ska hanteras, den tyngsta väger 4 ton. Det har hittills inte varit förenligt med de tuffa rekommendationer och råd som gällt för att hålla nere smittspridningen av covid-19.
– Det känns bra att arbetet äntligen drar igång på allvar, med målet att hallen ska vara igång igen i höst. Nu håller vi tummarna för att vädret är med oss till veckan, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef Kultur, park och fritid, i ett pressmeddelande.
Norconsult, Ansa bygg, Storfors plåt och det italienska företaget Canobbio har tillsammans tagit fram lösningen på hur hallen kan blir mer tålig och bättre rustad för kraftiga snöfall i samband med hård vind. Förslaget innefattar dels en ombyggnation på plats och dels att två av tio dukdelar skräddas om på fabriken i Italien för att passa den nya konstruktionen.
– De lokala företagen har bidragit med olika kompetenser för att hitta den bästa lösningen. Vi gör om konstruktionen utifrån deras förslag och känner oss trygga med att detta är en bra och långsiktig åtgärd, säger Annika Nordstrand.
Själva ombyggnationen sker under augusti och i mitten av september ska de omgjorda tältdukarna vara på plats. Om allt går enligt planen så kommer hallen blåsas upp runt 20 september, för att stå redo för en ny vintersäsong. Den totala kostnaden med projektering, transporter, de omgjorda dukarna och ombyggnationen beräknas landa på ungefär en miljon kronor.
Skadan är anmäld till kommunens försäkringsbolag. När fotbollshallen åter är i drift kommer kostnader och uteblivna intäkter summeras för vidare diskussioner med försäkringsbolaget. Den totala kostnaden för den trasiga hallen är därför oklar, skriver Annika Nordstrand i pressmeddelandet.
Tältet är uppdelat i tio dukar som skruvas ihop med hjälp av bult och mutter med en bricka på var sida som klämmer ihop dukdelarna. Att skruva isär och ihop dem är det mest tidskrävande arbetet vid upp- och nedtagning av tältet. Dukarna är tunga och måste dras isär samt ut över planen för att kunna rullas ihop.
– De tio dukdelarna rullas ihop med hjälp av vår uppfinning/maskin som drivs via en redskapsbärare och delarna förvaras sedan ihoprullade i väntan på nästa säsong, uppger Annika Nordstrand.