Kortare plogtider drabbar fastighetsägare

Allmänna vägar går först, sedan kan enskilda vägar plogas om entreprenören får tid till det. Det är effekten av en ny upphandling Trafikverket gjort där vägföreningar riskerar att bli helt utan plogning.

UNDERSKOTT. Piteå kommuns vinteväghållning omsätter cirka 18 miljoner kronor per år och beräknas gå med 800 000 i underskott under 2016.

UNDERSKOTT. Piteå kommuns vinteväghållning omsätter cirka 18 miljoner kronor per år och beräknas gå med 800 000 i underskott under 2016.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-12-02 20:00

Snön har fallit och verkar ligga kvar. Läget har satt fokus på ett nytt problem där folk som bor efter enskilda vägar kan få vänta länge på plogbilen, alternativt att den inte alls infinner sig.

Leif Backman bor nära Snesudden mellan Boden och Jokkmokk. Han förklarar för PT:

– Tidigare plogade Trafikverket en sju kilometer lång sträcka genom byn, men när vägen blev enskild för tio år sedan blev det inte längre ansvarigt för vägen. I det läget gjordes en uppgörelse med verket och entreprenören om att vi ändå mot ersättning skulle få vägen plogad. Men nu är vi utan plogning sedan Trafikverket gjort en ny upphandling och stramat åt tiderna för plogning på allmän väg. Det gör att entreprenören inte längre får tid att ploga hos oss, säger Backman.

Han har löst problemet genom att hyra in en egen plogbil.

Mikael Lindholm är chef för Trafikverkets enhet drift och underhåll för region Nord. Han bekräftar att tiderna stramats åt.

– Vi har inte ändrat reglerna. Entreprenörer kan fortfarande göra avstickare till enskilda vägar. Men vi har stramat åt åtgärdstiderna för de allmänna vägarna och det handlar om att vi vill säkerställa att de plogas först.

Han uppger att numera har entreprenörerna GPS i bilarna där verket kan följa att uppdragen fullföljs, att åkaren följer åtgärdstiden.

– Klarar entreprenören av det är det inget hinder att bilarna kan göra avstickare, säger enhetschefen.

Jan Isaksson, marknadsområdeschef för BDX i Pite älvdal, bekräftar att plogtiderna stramats åt, men att det inte påverkar BDX i Pitebygden så mycket eftersom huvuddelen av plogningen sköts av Svevia.

Ulf Nordin, enhetschef för Piteå kommuns gatu och va- avdelning, uppger att Trafikverkets åtstramning inte påverkar situationen i Piteå. Här får vägföreningarna cirka en miljon kronor i årligt drifts-och underhållsbidrag.

– De flesta vägföreningar sköter plogningen själva. Men Piteå kommun har tagit ansvar för tre större enskilda vägar, Bullerviksvägen och Raningsvägen i Bergsviken, samt Fårövägen. Vi gör det därför att allmänintresset är stort med exempelvis busstrafik, säger Ulf Nordin.

Han uppger också att vinterväghållningen kostar cirka 18 miljoner kronor per år. I år beräknas verksamheten redovisa 800 000 kronor i underskott.

0911-645 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om