Trafikverket har gjort fördjupade studier på vissa ställen längs korridoren som är utpekad för Norrbotniabanans dragning.
– Hallgrensvägen är ett sånt område och baserat på den utredningen så verkar det finnas en risk att den korsningen stängs för motorfordonstrafik, säger Rebecka Granström, enhetschef Trafik och bygg på Piteå kommun.
Via korsningen Hallgrensvägen–Timmerleden passerar 50 tunga fordon två gånger per dygn för att leverera råvaror till Stenvalls sågverk. Om korsningen stängs blir det problem och i nuläget är enda möjligheten för den tunga trafiken till sågen att ta Lövholmsvägen genom villaområdena på Klubbgärdet och förbi skolan.
– Vi vill aldrig ha tung trafik förbi skolor och äldreboenden där människor befinner sig. Det finns en plan för trafiksystemet i Piteå och man vill ju leda tung trafik via vissa vägar just för att inte orsaka onödiga trafikosäkerheter, säger Granström.
Problemet med att bygga järnvägen om korsningen blir kvar är omfattande. Att den delen av Piteå är byggd på svajig mark försvårar väsentligt för Trafikverket.
– Det som är problematiskt är egentligen höjdbegränsningen som kommer att uppstå när järnvägen kommer där. Det är svårt att göra en tunnel för då kommer vi ned i grundvatten och järnvägen verkar inte komma på en tillräckligt hög nivå för att man ska kunna köra under en järnvägsbro med tunga transporter. Det är mycket som tyder på att Hallgrensvägen kommer att stängas, säger Rebecka Granström.
Har ni någon lösning på problemet?
– Vi har inget enkelt bra svar på den frågan just nu. Vi har identifierat att vi kommer att behöva lösa det och därför har vi börjat arbetet med ett planprogram för hela Södra Stadsfjärden där också Lövholmen och Strömsborg ingår. Vi har inte kommit så långt i våra tankar än att jag kan presentera några konkreta förslag. Vissa presumtiva lösningar verkar vara ouppnåeliga, säger enhetschefen.
Är det aktuellt med en helt ny väg?
– Någon form av förändring och utveckling kommer vi att behöva föreslå, så är det. Men hur den ser ut kan jag inte svara på i det här skedet.
Utesluter ni tung trafik genom villaområden?
– Just nu kan jag inte säga någonting alls, tyvärr. Vi är bara i inledningsskedet, men vi gör allt vi kan för att undvika tung trafik i områden där människor bor, säger Rebecka Granström.
Folke Stenvall, vd Stenvalls trä, är bekymrad och kräver en lösning.
– Jag har träffat arbetsgruppen och jag har lyft frågan under hösten. De visste ingenting men skulle återkomma när de fått besked av Trafikverket, säger han.
Stenvall har varit tydlig med vad han anser om en stängning av Hallgrensvägen.
– Jag har sagt att ni kan inte sätta oss i den sitsen att vi ska köra genom ett tätbebyggt område förbi en skola. Tar man beslutet att bygga det centrala alternativet måste de lösa det för oss. De måste ta konsekvenserna av sina beslut, det ska ju inte drabba oss som näringsidkare, säger han.
Folke Stenvall är för Norrbotniabanan, oavsett sträckning.
– Under byggtiden är jag medveten om att det kan påverka oss. Om vi måste köra genom Klubbgärdet förbi en skola påverkar det oss jättenegativt. Det handlar om cirka 12 000 tunga transporter per år. Men det är ju inte vi som väljer att köra genom Klubbgärdet, det är ju bygget av banan som tvingar oss.