Körskoleägaren Robert Vikström driver körskolor i Piteå, Älvsbyn, Luleå och Boden. Han säger att deras statistik, liksom många andra körskolors, ser annorlunda ut än Trafikverkets.
– På någon trafikskola ligger vi på 90 procent godkända elever och i Älvsbyn ligger vi strax över 82 procent. Många kommer in och vill enbart ta körlektioner och fixa teorin själv. Men vi har ett krav att de gör hela paketet hos oss. Det är många som chansar och försöker ta körkort privat, säger han.
Han är kritisk till att teoriprovet innehåller 65 frågor och att de som gör provet får godkänt om de har 52 rätt.
– De får ha fel på 13 frågor och det kan jag tycka är för mycket. Det kan vara viktiga frågor som exempelvis höger- och svängningsregeln, säger han.
Robert Vikström uppger att många unga tränar genom att göra teoriprovet flera gånger i stället för att läsa på och svara rätt på frågorna vid första tillfället.
– De gör provet, kollar igenom vilka områden de fick fel på, och så försöker de läsa på, men då kan de ha fel på ett annat ställe nästa gång. Det blir väldigt dyrt att hålla på så, säger han.
Han tror att en av orsakerna till att Älvsbyn har många som kuggar kan vara att man väljer att ta körkortet privat på orten för att samhället är litet och inte har några rödljus.
I deras verksamhet så har de en körkortshjälp där personer med exempelvis olika NPF-dignoser får extra stöd för att ta körkort.
– Folk kan tro att det handlar om en månad extra – men det kan ta flera år innan de kan göra sitt första teoriprov. Vi har nysvenskar på orten som har svårt med språket och det förstår man, säger han.
Körskolläraren berättar att många ungdomar har svårt att förstå svenska fackord. Därför har de gjort en lista för att hjälpa eleverna.
– Till exempel ordet backkrön är det många elever som inte vet vad det är. Om man inte vet innebörden av vissa ord blir det jättesvårt att svara rätt på frågor, säger Vikström.
Han tycker att både ungdomarna och föräldrarna bör ta större ansvar och att man bör ställa sig frågan vad man vill vara för sorts trafikant. Han råder till en seriös utbildning och tar en liknelse med fallskärmsutbildning.
– Då kanske man inte skulle ta den lättaste vägen som förälder, chansa och låta ungdomen hoppa på första försöket utan att förbereda sig.