Körer lades ner – barn och unga drabbade

Tre körer har bantats ner till en. De hårda besparingarna på Piteå Musik och Dansskola drabbar många körintresserade barn och ungdomar.

Besparingar. "Det är bedrövlig, det är barn och ungdomar som drabbas" säger Thomas Andersson, sång- och musiklärare vid Piteå Musik och Dansskola
 om de nedlagda körerna.

Besparingar. "Det är bedrövlig, det är barn och ungdomar som drabbas" säger Thomas Andersson, sång- och musiklärare vid Piteå Musik och Dansskola om de nedlagda körerna.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-12-11 14:52

Piteå Kyrka är alltid fylld till sista bänkraden när Musik och Dansskolan arrangerar sin årliga Luciakonsert på Luciadagen. I vanliga fall är det Piteå ungdomskör som brukar stå för huvuddelen av sången, men då den kören nu tagit paus blir det istället Piteå Barnkör som tar över. Detta tillsammans med danselever enligt sedvanlig tradition.

Thomas Andersson, sånglärare vid Musik och Dansskolan tycker det är roligt att få skapa en ny tradition, men tråkigt att körverksamheten har bantats ner.

Hur har det sett ut tidigare?

– Då har vi haft en bra körverksamhet. Piteå ungdomskör har länge varit starka, för några år sedan startades även mellankören och i fjol startade jag också barnkören på nytt för att vi skulle få hela det kontinuerliga ledet. Men med de här besparingarna (läs artikeln intill) så var det bland annat körerna som rykte. Man kan säga vad man vill om det, jag har kämpat för att det inte skulle bli så, men man måste acceptera läget, säger Thomas Andersson som ser fram emot tisdagens konsert:

– Att vi får visa att: Här står vi, vi står pall och klarar oss med en mindre budget. Men vi får inte ta mer av den här verksamheten, den här fina körtraditionen får inte hotas.

De två körer som försvunnit har drabbar lite äldre körsångsintresserade barn- och ungdomar. Thomas Andersson skulle önska att kommunpolitikerna såg deras verksamheter:

– De som kommer till våra körer har ofta ”det” som fritidssysselsättning. De har inte en massa fotboll och annat, därför är det så tragiskt att vi har lagt vår ungdomskörverksamhet på is. Men det är ofta de lite blyga och försiktiga som drabbas. De har inte heller föräldrar som står upp och säger att: ”Kören den ska vi ha kvar”, säger Thomas Andersson.

Han berättar att det också kom med en del nysvenskar i ungdomskören:

– Det blev en samlingspunkt för dem och en chans för dem att träffa Pitebor, men också en chans för oss att träffa dem.

Han konstaterar att det är bra att det finns andra körer i kommunen, exempelvis i kyrkans regi.

– Men vi är en kör som riktar sig till alla och som står fri från trosuppfattningar, samt även till dem som inte har ekonomiska förutsättningar eller kräver att föräldrarna har möjlighet att ställa upp. Vi som kommun ska kunna erbjuda något för dem som vill sjunga.

Den enda kör som nu finns kvar i Musik och Dansskolans regi riktar sig till barn mellan sju till nio år och består av mellan 20–30 barn. Att vara med kostar ingenting.

– Jag har hållit fast den med nöd och näppe, vi kan inte ta bort framtiden utan vi måste bygga för framtiden. Jag vill att körverksamheten ska lyftas fram, att vi inte bara tas för självklara, säger Thomas Andersson.

Musik och Dansskolan i Piteå

Är en kulturell mötesplats där barn och ungdomar kan finna sin unika egenart inom dansens och musikens område.

Erbjuder sång- och instrumentalundervisning samt dansundervisning för barn och ungdomar, antagligen på skoltid, eller på eftermiddag/kvällstid.

Har cirka 2 000 studerande. Lokaler finns dels i centrala Piteå, dels bedrivs undervisning i särskilda lokaler vid kommunens skolor.

Dessutom finns exempelvis orkestrar och en kör för den som vill spela/sjunga tillsammans med andra

Källa. Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om