I år fyller kedjan Electrolux home i Sverige 15 år. Lars Borgs butik i Piteå har inte funnits lika länge. Han drog igång verksamheten i handelsområdet Backcity 2011 sedan Electrolux home centralt frågat honom om han ville öppna handel och så blev det.
Före det hade han sålt köksinredningar vid byggföretaget Beijers i 20 år.
– Vi skrev ett franchisingavtal med Electrolux home och startade. Vi delar lokal med företaget Happy home som bland annat säljer färg. Det är många som blandar ihop oss men vi är två olika bolag med olika ägare, betonar Lars Borg.
Hans bolag Köksbutiken i Piteå AB växte snabbt. Första räkenskapsåret 2012 omsatte det 8,2 miljoner kronor. Andra året ökade omsättningen till 10,8 miljoner kronor.
– Vi hade en idé om att nå 12 miljoner kronor inom fem år, men vi passerade det redan efter tre år, säger Lars Borg.
Förra året blev omsättningen 13,2 miljoner kronor. Av försäljningen står vitvaror för 40 procent, nischen småel som köksapparater och kaffemaskiner för 20 procent.
Här ser Lars Borg en tydlig trend. Den alltmer tilltagande matlagningen i tv inspirerar inte minst män att kliva in i köken. Tidigare var det kvinnorna som i stort bestämde hur de skulle se ut.
– Män har blivit mer intresserade av köksplanering. När killarna klivit in har också kraven ökat på bättre köksmaskiner och redskap.
Köken som tas från en leverantör i Tidaholm står för 40 procent. Lars Borg och Emma Larsson som ritar kökslösningar, säljer 100 kök per år.
– De ska ha en lantlig prägel. Det ska kännas som att de byggts på plats och kunderna vill ha smarta lösningar. Vi erbjuder hjälp hela vägen. Från det att vi ritar planlösningen till att vi monterar. Vi erbjuder snickarhjälp och där samarbetar vi med Nyströms byggtjänst i Piteå, säger Lars Borg.
Han visar olika typer av luckor som kan förses med motorer som öppnar och stänger. Det är inne med inbyggda skafferier och hela väggar med inbyggda vitvaror och mikrougnar.
– Det är stor skillnad nu jämfört med för fem till tio år sedan. Kunderna kanske inte ser det, men vi som arbetar i branschen ser stora skillnader i utformningen av köken.
Han säger att visst finns det konkurrens på köksmarknaden, men han tycker att det inte är någon överetablering på den marknad han arbetar på och som omfattar Piteå, Älvsbyn och A-kommunerna.
Elecrolux home säljer också tio till 15 avfallskvarnar per år. I Piteå krävs att kommunala Pireva godkänner installationerna medan A-kommunerna inte tillåter det.
– Piteå kommun är mer tolerant och vi ser intresset för avfallskvarnar ökar hela tiden, säger Lars Borg.