Dumpen kommer till Piteå med föreläsning för barn

Kontroversiella Dumpen kommer till Piteå med föreläsningar. ABF har fått en del kritik för samarbetet men tycker att det är viktigt att lyfta frågan. "Vi har haft många och långa diskussioner", säger Stefan B Andersson, för ABF Pite älvdal.

Sara Nilsson och Patrik Sjöberg på Dumpen kommer till Piteå med föreläsningar. (Arkivbild)

Sara Nilsson och Patrik Sjöberg på Dumpen kommer till Piteå med föreläsningar. (Arkivbild)

Foto: Pressbild Dumpen

Piteå2024-03-12 17:00

Dumpen som vill motverka sexuella övergrepp på barn kommer till Piteå på föreläsningsturné. Personerna bakom sajten utger sig för att vara barn i olika chatforum och konfronterar sedan personerna som vill förgripa sig på deras fiktiva barn. Dumpen har fått stark kritik för sina metoder och pekas ut som orsaken till flera självmord.

ABF Pite älvdal samarbetar kring en av föreläsningarna. Stefan B Andersson, verksamhetsområdeschef för ABF Piteå älvdal, anser inte att Dumpens metoder är oproblematiska men tycker inte det hindrar att man lyfter frågan.

undefined
Stefan B Andersson, verksamhetsområdeschef för ABF Piteå älvdal, håller med om att Dumpens metoder är problematiska men tycker ändå att frågan ska lyftas. (Arkivbild)

– Vi har haft många och långa diskussioner innan vi bestämde oss för att gå in i samarbetet. Vi har haft uppe frågan i förbundet men de tycker samma sak, man måste kunna ha en föreläsning även om de metoder som används är tvivelaktiga, säger Stefan B Andersson och poängterar att den föreläsning som ABF samarbetar kring är den som hålls för allmänheten på lördag i Christinasalen, till vilken man får köpa biljetter.

undefined
Dumpen håller en föreläsning som riktar sig till barn på Café på bit på söndag. (Arkivbild)

Även om ABF får en del kritik för sitt samarbete med Dumpen så är de flesta positiva till bildningsförbundets medverkan, enligt Stefan B Andersson.

– De flesta är glada att vi står bakom det här. Vi har till och med fått mejl från Gotland där de tycker det är bra att vi lyfter frågan.

Hittills har drygt ett 30-tal biljetter sålts men Stefan B Andersson hoppas att det kommer minst 80 personer och lyssnar. 

Tina Sandström, en av initiativtagarna till föreläsningarna, säger att man till barnföreläsningen har kontaktat både polisen och socialtjänsten i hopp om att de skulle medverka men så blir det inte.

undefined
Tina Sandström som är med och arrangerar föreläsningarna är förvånad över att socialtjänsten och polisen avböjer att medverka. "Jag trodde att de skulle vara med på tåget faktiskt. Vi brinner ju för samma sak och det är ju att skydda barnen." (Arkivbild)

– Socialtjänsten förklarade att de inte hade möjlighet att närvara, varför vet jag inte riktigt. De lovade dock att trycka upp informationsblad som vi kunde dela ut. Senare fick jag ett mejl från en förvaltningschef att de tyvärr inte hade några informationsblad heller. Polisen har inte återkopplat över huvud taget.

undefined
Piteå socialtjänst har bjudits in att närvara vid barnföreläsningen men har avböjt. (Arkibild)

När polis och socialtjänst valde att inte medverka bestämde man sig faktiskt för att flytta barnföreläsningen från Kaleido till Café på bit. Detta för att det på Café på bit finns personal som kan ta hand om ungdomar som behöver akut hjälp.

– Vi måste vara förberedda på att kunna ta emot de barn som kan behöva hjälp där och då. På Café på bit kan man dessutom stanna kvar efter föreläsningen och behöver inte lämna lokalen. Sedan har Sara Nilsson och Patrik Sjöberg på Dumpen lovat att stanna kvar så länge det finns frågor. De har avsatt extra mycket tid för det, vilket känns bra, säger Tina Sandström och tillägger att allt eventuellt överskott går tillbaka till Dumpens verksamhet.

Raimo Roininen, avdelningschef på Socialförvaltningen, meddelar att socialtjänsten väljer att avstå från att medverka eftersom den föreläsning som ordnas i Piteå är ett initiativ som ordnas utanför socialtjänstens uppdrag.

Vore det inte bra om socialtjänsten finns på plats för att ta hand om barn som kanske behöver akut hjälp?

"Om ett barn är utsatt, är det viktigt att de berättar det för någon vuxen. Det kan till exempel vara en förälder, en lärare i skolan eller en skolkurator. Föräldrar som behöver stöd kan också vända sig till socialtjänsten. Det är också viktigt att ta kontakt med polisen om man tror/vet att man kan vara utsatt för ett brott", skriver Raimo Roininen i ett mejlsvar.

undefined
Sara Nilsson och Patrik Sjöberg på Dumpen kommer till Piteå med föreläsningar. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!