Kontrasternas år för Piteås kommunalråd

2015 blev ett turbulent år med skolnedläggningar, socialdemokraterna gick in i samarbete med V och MP, antalet flyktingar ökade, och det byggdes mer än någonsin. Det blev ett konstrasternas år, konstaterar kommunalråden Peter Roslund och Helena Stenberg (S).

Samverkan med V och MP fungerar bra. ”Visst skaver det ibland men vi klarar att komma överens”, säger Stenberg.

Samverkan med V och MP fungerar bra. ”Visst skaver det ibland men vi klarar att komma överens”, säger Stenberg.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2015-12-30 20:55

Julen är avverkad där Helena Stenberg och Peter Roslund haft, som de beskriver, en skön helg.

– Jag firade med familjen på Ankargrund. Jag fick också tid att städa garaget, då är man ledig mycket, säger Peter Roslund.

Helena Stenberg firade med maken Tommy, barn och släktingar. Roslund är mycket för traditioner, Stenberg vill hela tiden nosa på något nytt och nu väntar nyårsfirande på Skansen där familjen ska höra Malena Ernman läsa Tennysons nyårsklockor.

– Vi blir hemma, är tre familjer som firar nyår tillsammans, säger han.

Sista mandatperioden

Framåt "lovar" Roslund att innevarande mandatperiod blir hans sista.

– Jag har varit med i 21 år, 2018 blir det pension.

– Jag fortsätter gärna om jag får partiets och väljarnas förtroende. Det är roligt att få vara med och utveckla Piteå, här ska finnas livskvalitét, säger Helena Stenberg.

Tillsammans ser de tillbaka på ett år med mycket kontraster. Sorgliga ting har mixats med uppåtkickar.

En var ABBs nedläggning av fabriken som vändes till att den blir kvar. Den dagen var Stenbergs och Roslunds gladaste dag.

– Personalen visade stark arbetsmoral när de trots nedläggningsbesked skapade produktionsrekord, säger Peter Roslund, som uppger att politiken låg hårt på ABB för ändra beslutet.

– Vi förde kontinuerliga samtal med Sverigeledningen, och vi pratade också med ledningen från Zürich när den var här.

Skapade koalition

Vid valet 2014 tappade S i Piteå så många mandat att partiet valde att gå i samverkan med V och MP för att få majoritet.

– Det har fungerat bra. Vi har gemensamma träffar med partierna, visst har det skavt ibland, men vi klarar att komma överens, säger Helena Stenberg.

Hon och Roslund pekar på att S har alltid försökt få andra partier med inför beslut.

– Skillnaden är inte så stor, menar han.

Ett samverkansresultat är att det skapats en arbetsgrupp för barn och och ungas hälsa. På en punkt har S fått ge sig.

– Vi sade att 80 procent av Piteås skolungdomar ska få feriejobb 2016. V och MP ville annat, nu kommer alla som söker att få det, säger Peter Roslund.

Nedläggningar av skolor blev en het potatis under 2015.

– Vi var ärliga före valet att vi var tvungna att göra en omstrukturering. På sikt skulle inte den nuvarande organisationen funka, säger Peter Roslund som är nöjd med skolbeslutet.

Helena Stenberg lyfter att Piteå är en bra skolkommun.

– Båda lärarfacken ger oss toppbetyg i Sverige. Vi har bra kvalitét i skolan. Det är vi stolta över.

Nöjd med Bondökanalen

Kommunalråden ser fram emot 2016. Det byggs fler bostäder och det kommer fotbollshall, skatepark, äldrecenter och kulturtorg.

Och fördyrade Bondökanalen blir klar. Budgeten på 24 miljoner blir 40 miljoner, men Peter Roslund ångrar inte kanalen.

– Det blir bra, men fördyringen visar att det är viktigt med bra beslutsunderlag. Det vi fick visade inte den verkliga slutkostnaden.

Roslund och Stenberg kommer också in det som är ett starkt plus för Piteå. Det kommer 300 flyktingar under 2016, av de är 167 ensamkommande barn.

– Vi tar vårt ansvar. Vi har plats, resurser, kunskap och Piteborna har en fin attityd till flyktingar. Nu vill vi att de stannar och blir Pitebor, säger Roslund.

Nu väntar kommunalråden in SM-veckan.

– Vi ska vara där. Det var Piteå kommun som skickade in ansökan. Vi vill få fler liknande arrangemang till Piteå men det är viktigt att kalkylerna håller, säger Peter Roslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om