Konsulter föreslår färre chefer

Inrätta en helt ny ledningsorganisation med färre chefsnivåer. Det föreslår konsulterna som analyserat den krisande socialtjänsten.

Socialtjänstens ledarskap är otydligt, ineffektivt och ostrukturerat. Nu föreslår konsulerna på AMSAB att organisationen förändras.

Socialtjänstens ledarskap är otydligt, ineffektivt och ostrukturerat. Nu föreslår konsulerna på AMSAB att organisationen förändras.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-06-28 22:10

Med anledning av socialtjänstens ekonomiska kris och bristerna i styrning som framkommit i olika analyser fick konsulterna Barbro och Caj Skoglund från Age management i Sverige AB i uppdrag att utvärdera ledningsorganisationen.

Rapportens resultat visar att förvaltningsledningen saknat förmåga att både analysera, utreda och förklara vilka åtgärder som skulle ha kunnat bromsa kostnadsökningen som orsakade ett 38 miljoner kronor stort underskott på avdelningen för stöd och omsorg förra året.

”Avsaknaden av såväl analyser av kostnadsutveckling som av konkreta förslag till åtgärder som uppfattats som trovärdiga har allvarligt skadat tilltron till förvaltningen”, skriver konsulterna.

PT har tidigare berättat att maj månads prognos visade på ett minusresultat för socialtjänsten på 46,9 miljoner kronor under 2018. Utredarna ser också en uppenbar risk att verksamheten kommer att bedrivas med ett betydande underskott.

”Det kommer att ställas utomordentligt stora krav på ledningsorganisationens förmåga att hålla ner kostnaderna och effektivisera verksamheten”, står det i rapporten.

Flera medarbetare på socialtjänsten har i intervjuer med konsulterna kritiserat den nuvarande ledningen. De många cheferna ses som en nackdel och organisationen beskrivs som otydlig, ineffektiv och ostrukturerad. Enligt konsulterna står kommunen inför ett vägval och rapporten lyfter fram flera förslag på hur ledningsorganisationen kan förändras. I första hand anser Barbro och Caj Skoglund att Piteå kommun bör inrätta en ny ledningsorganisation för hela socialtjänsten.

Den föreslås ledas av åtta verksamhetschefer som är underställda förvaltningschefen. Samtliga befattningar för avdelningschefer och verksamhetsområdeschefer avvecklas och en plattare organisation som stärker enhetscheferna införs.

”Styrkan ligger inte minst i en mer tydlig och synlig ledning och styrning”.

Konsulterna är dock tydliga med att den föreslagna färdriktningen är förknippad med risker.

”Den förutsätter ett starkt lokalt ledarskap på första linjen med tydligt ansvar och tydliga befogenheter.”

Socialnämnden fick en dragning om resultatet på förra mötet, men ordförande Agnetha Eriksson (S) vill inte kommentera rapporten utan hänvisar till kommunchefen Ylva Sundkvist som är beställare.

– Det vore fel av mig att ha någon åsikt, säger Agnetha Eriksson.

Socialtjänstens organisation

Socialtjänstens nuvarande ledning är organiserad som en traditionell linje- och stabsorganisation. Det finns fyra chefsnivåer med en förvaltningschef i toppen, därefter kommer avdelningschefer, verksamhetsområdeschefer och enhetschefer.

Verksamheten bedrivs inom två avdelningar, Stöd och omsorg respektive Äldreomsorg. Avdelningarna är i sin tur tur indelade i fyra verksamhetsområden vardera. Stabsresurserna är indelade i en egen administrativ enhet. Totalt arbetar knappt 1400 personer, varav 770 inom äldreomsorgen och 590 inom stöd och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!