Bygget av drömverkstaden blev en form av terapi

Konsthantverkaren Sara Berggren fick ett samtal efter en vanlig mammografi. Efter nya bilder och biopsi fick hon mardrömsbeskedet. "Det var som att få döden uppslängd i ansiktet", säger hon.

"För mig har verkstaden och möjligheten att kunna skapa någonting varit en stor hjälp när jag bearbetat traumat", säger Sara Berggren.

"För mig har verkstaden och möjligheten att kunna skapa någonting varit en stor hjälp när jag bearbetat traumat", säger Sara Berggren.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2021-07-29 19:00

I keramikverkstaden och gårdsbutiken SignedbySara på Västergatan är lerkvarnen igång. Ljuset från fönstervalvet faller på stengodset som är framdukat på träbordet i mitten av butiken. På hyllor längs väggarna står skålar, ljusstakar, koppar och vaser i olika färgnyanser. Alla har de formats på drejskivan. Konsthantverkaren Sara Berggren har alltid varit intresserad av konstnärliga uttryck.

undefined

Medan hon drev frisörsalong studerade hon på konstskolan på Framnäs och målade tavlor. Men det kreativa skapandet behövde få ta mer plats.

– Efter 25 år som frisör kändes det inte så utvecklande längre. För två år sedan bestämde jag mig för att göra en 360 i livet, säger hon.

Hon hade förälskat sig i drejning. Via konstgruppen "Konstpolarna" hade hon kommit i kontakt med keramiken och hon bestämde sig för att införskaffa en egen ugn och drejskiva som fick stå i dåvarande frisörsalongen. Sedan dess lägger hon ner mycket tid på keramiken och låter endast fantasin sätta gränserna. Med händerna som verktyg skapar hon på drejskivan och experimenterar med råmaterial i glasyrerna.

– Jag strävar efter ett eget uttryck. Det är en röd tråd genom allt jag gör, även måleriet. Jag drar mig till en viss färgskala som består av grått, beige, grönt och blått och jag tycker om det som är lite rustikt där man kan se spår av handen, att det är ett hantverk.

undefined
Framdukat stengods som formats på drejskivan.

Keramikverkstaden, med varierande öppettider som meddelas på sociala medier, byggdes i vinter. Coronapandemin satte käppar i hjulet för mässor och work shops och hon såg fram emot tiden efter pandemin. Men innan verkstaden ens var färdig tog livet en ny vändning.

– Jag fick ett telefonsamtal efter en vanlig mammografi om att komma till Sunderby sjukhus för kompletterande bilder. Där och då beslutades om en biopsi. Jag hade aldrig tänkt på cancer. Ingen i släkten har haft det, säger Sara Berggren.

undefined
"Det är inte lika självklart att man finns kvar. Man blir mer rädd om sin familj", säger Sara Berggren om den svåra tiden.

Efter en vecka fick hon komma tillbaka till kirurgavdelningen. Då kom mardrömsbeskedet och hon fick tid för operation. Efter operationen följde en tid i ovisshet tills hon fick veta vilken typ av bröstcancer det handlade om. Det visade sig vara en hormonell tumör.

– Det var som att få döden uppslängd i ansiktet. Jag behövde inte äta cellgifter, men den fortsatta behandlingen innefattade tre veckors strålning och hormonhämmande behandling, säger hon och berättar att våren har varit svår för hennes familj som består av man och två barn.

– Det är inte lika självklart att man finns kvar. Man blir mer rädd om sin familj.

undefined
Konsthantverkaren Sara Berggren fick ett samtal från Sunderby sjukhus efter en mammografi. Några veckor senare fick hon veta att hon hade bröstcancer.

Hon går på regelbundna kontroller och i dag finns inga tecken på cancer. Friskförklarad blir hon inte förrän om fem år, men återfallsrisken är liten, berättar hon.

– Tankarna kommer ibland, men jag försöker ha en positiv inställning och tänka att det kommer att gå bra.

undefined
Sara Berggren drev tidigare frisörsalong, men förälskade sig i drejning och bytte bransch. Nu driver hon keramikverkstad och gårdsbutik.

Byggandet av keramikverkstaden har varit ett sätt att hantera tankar och känslor under den svåra tiden.

– För mig har verkstaden och möjligheten att kunna skapa någonting varit en stor hjälp när jag bearbetat traumat. Det är terapeutiskt att skapa. Alla är olika, men för mig fungerar det att ha någonting konstruktivt att göra, säger Sara Berggren och fortsätter:

– Efter den här resan känner jag att det var rätt beslut att våga följa min dröm och starta verkstaden. Livet är skört, man måste ta vara på det.

Bröstcancer

Varje år ställs drygt 61 000 cancerdiagnoser i Sverige, varav omkring 9 000 är bröstcancerdiagnoser.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor. Cirka 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer och cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Drygt 60 män i Sverige får diagnosen varje år.

Symptomen är en knöl i bröstet eller armhålan, förstorat och hårt bröst, hudrodnad och hårt bröst eller "apelsinhud", indragningen i huden eller blod från bröstvårtan.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!