- Ambitionen är att hitta en bra mix som passar alla åldrar, säger Jan Wimander, som får beröm av förre PDOL-vd:n
Anna-Karin Johansson.
- Det tycker jag att ni har lyckats med i år, säger hon.
Marie Alsér som arbetar för projektet Mötesplats upplevelseindustrin i Piteå (drivs av KK-stiftelsen) har en tid kartlagt processen med att bygga den festival som tar ett år att planera men bara tre dagar att genomföra.
Börjar i september
Hur man än försöker beskriva det så går det inte att förstå hur mycket tid och engagemang som läggs ned på festivalen. Det är en av Marie Alsérs slutsatser om PDOL som engagerar både anställda och ideellt arbetande människor, totalt omkring 600 personer.- Unga människor som ger allt för Piteå dansar och ler. Det är knappt de får se solen, kommenterar Tomas Riklund.
Arbetet med att bygga festivalen inleddes redan i september 2006 då Jan Wimander tog kontakt med produktionschefen Dan Sonesson, som bland annat har ansvar för upphandling av de ljus- och ljudföretag som kommer till PDOL.
- Det är folk från hela Sverige. I år är det mycket skåningar, säger Jan Wimander.
Drogfritt projekt
I november bokades det förs-ta bandet, PDOL ansökte om att få använda området och då träffade också PDOL:s vd socialen för att prata om det drogfria projekt som pågår under årets festival. Under januari och feb-ruari bokades de största banden upp och i mars började Peter Lundmark, som är marknadsansvarig, att sätta en profil för festivalen. Han har tagit fram tryckmaterial, arbetat med hemsidan och planerat för utställarna.Tio års erfarenhet
Två månader före festivalen arbetade eventproducentenTomadj Karimi och Peter Hansson med att planera för dagsaktiviteterna. Båda har tio års erfarenhet av festivalarbete. Dessutom började Sophie Lundmark att planera dagsaktiviteter för de lite yngre.
- De bär på en hel ryggsäck med kunskap och erfarenheter, säger Marie Alsér.
Under perioden har också Leif Boström som till vardags arbetar vid Räddningstjänsten i Piteå planerat för säkerheten, bland annat flygs vakter in från hela Sverige. Juli blev som vanligt en hektisk månad för Jan Wimander och hans gäng och under genomförandedagarna arbetar personalen mycket intensivt.
Jan Wimander beskriver festivalen som rolig men:
- Det absolut roligaste är planeringen, säger vd:n, och förklarar tricket med PDOL:
- Det är blandningen av erfarenhet och demokrati. Vi har en bra organisation som satt sig och vi är mycket noga med att undersöka vad folk tycker. Utvärderingsfasen är viktig.
- Ett resultat av det är ju att vi flyttat tillbaka till gamla området med stora scen på Uddmansgatan.
En av Sveriges största
Festivalen är i dag en av Sveriges största. Bolaget omsätter elva miljoner kronor mellan torsdag och lördag.Dessutom finns det beräkningar som säger att knallarna och handeln inom området omsätter cirka 50 miljoner kronor.
- PDOL stärker varumärket Piteå, säger Tomas Riklund.
- Näringspolitiskt betyder festivalen mycket för en stad som Piteå. Vi håller på att vinna över palten, säger Jan Wimander, som tror att PDOL efter Pite havsbad är det största upplevelseföretaget i staden.
- Vi vill utveckla PDOL med en ännu bättre bredd, där vi ska särskilja oss från andra festivaler i Sverige, säger Wimander.
FAKTA/ PDOL
Områdets yta: 26 hektar.
Funktionärer: 600
Arbetstimmar per dygn: 7 200
Utställare: 50
Matserveringar: 37
Scener: 8
Ackrediterade medier: 85
Staket: 2,2 kilometer
El: Tre ton kabel
Kaffekonsumtion för 600 anställda: 3 000 liter
e Bolaget PDOL omsätter cirka elva miljoner kronor under festivaldagarna. Försäljning/handel inom området beräknas omsätta cirka 50 miljoner kronor.