Kultur på recept ska hjälpa psykiskt sjuka

Den som lider av psykisk ohälsa blir ofta hjälpt av naturen och att röra på sig vid sidan om terapi och mediciner, men också av konst, musik och dans. Nu inför Regionen Kultur på recept.

Eva Fjällström och Adrian Rodrigues i arbete i sin keramikverkstad. Här ska grupper av människor som lider psykisk ohälsa tas emot och få prova på att dreja framöver.

Eva Fjällström och Adrian Rodrigues i arbete i sin keramikverkstad. Här ska grupper av människor som lider psykisk ohälsa tas emot och få prova på att dreja framöver.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2023-06-10 07:30

Det treåriga EU-projektet Arts on prescription startade i länet vid årsskiftet. Fysisk aktivitet på recept och Natur på recept finns redan för att förbättra människors fysiska och psykiska hälsa och nu är det alltså dags för kulturen att bidra.

EU-projektet leds av Odense kommun i Danmark, sex länder kring Östersjön deltar och Region Norrbotten är tillsammans med Sunderby folkhögskola Sveriges representant. Projektet har tidigare genomförts i bland annat Skåne redan 2009 och i Jönköpings län 2014, där alla kommuner var involverade.

– Jönköpings resultat är väldigt imponerade och ligger som grund för hur vi har tänkt arbeta. Kultur på recept ska implementeras i alla länets kommuner, säger Susanne Lindquist som arbetar i division Nära i Regionen och lägger 15 procent av sin arbetstid på projektet.

undefined
Projektgruppen bakom Kultur på recept kommer från både Regionen och Sunderby folkhögskola, från Karin Erixon, Elias Sandling, Susanne Lindquist och Catharina Ljungcrantz.

Lindquist är samordnare för 38 rehabiliteringskoordinatorer inom primärvård och psykiatri, som redan i dag använder sig av fysisk aktivitet och natur på recept. Tanken är att även kulturen ska kunna hjälpa dem i deras arbete – och framför allt hjälpa dem som lider av psykisk ohälsa. 

Från Regionens sida finns även Karin Erixon med i projektgruppen tillsammans med Elias Sandling och Catharina Ljungcrantz från Sunderby folkhögskola.

Under våren har riktlinjer dragits upp och samarbeten etablerats. Under hösten kommer sedan åtta–tio personer att bilda en första pilotgrupp. De kommer både att få uppleva kultur i olika former och prova på att skapa inom konst, dans och hantverk.

Pilotgruppens erfarenheter utvärderas därefter innan nästa grupp går igång våren 2024. Den tredje och sista gruppen startar hösten 2024. Grupperna ska ledas av utbildade kulturpedagoger och vänder sig till vuxna med lätt till medelsvår psykisk ohälsa.

Projektet slutredovisas för Region Västerbotten, som visat intresse av att prova konceptet.

undefined
Man ska ha drejat mången timme för att kunna släppa med blicken som Eva Fjällström gör här. Är man nybörjare lär lerklumpen flyga iväg.

Ett av de lokala konsthantverksföretag som ska ta emot grupper är Pots Plant Waves i Rosvik. De kan ta emot tio personer i sin keramikverkstad och ägarna Eva Fjällström och Adrian Rodrigues ser fram emot att få komma igång.

– Jag tror att keramiken kan bidra positivt, att dreja kräver fullständig koncentration – annars flyger lerklumpen iväg, säger Fjällström. 

– Och att arbeta intensivt med händerna tar nog tankarna ifrån det mörka och svåra för en stund, menar Adrian Rodrigues. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!