Inga åtgärder efter Konkurrensverkets granskning

Konkurrensverket lägger ned sin granskning efter Piteå kommuns inköp av konsulentstödd familjehemsvård och platser på HVB-hem. Det är myndighetens prioriteringsordning som ligger bakom att ärendet inte kommer att utredas vidare.

Konkurrensverket avslutar sin utredning om socialtjänstens inköp.

Konkurrensverket avslutar sin utredning om socialtjänstens inköp.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-10-18 20:00

Det var i mars i år som PT, som en del av en större granskning, kunde avslöja att Piteå och Älvsbyns kommuner gjort stora inköp av konsulentstödd familjhemsvård och HVB-hem för vuxna i strid mot lagen om offentlig upphandling.

HVB-hem för barn och unga, institutionsvård för vuxna, och konsulentstödd familjehemsvård hade kostat Piteå kommun 217,4 miljoner kronor sedan 2016. För Älvsbyns del var kostnaden cirka 80,5 miljoner kronor. Merparten av inköpen har inte annonserats och i Älvsbyn har kommunen bland annat direktupphandlat inköp av ett och samma företag för 19 miljoner kronor.

– Tyvärr är det många kommuner som har brustit i det här. Även vi, sade Tomas Backeström, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Piteå kommun.

Han förnekade däremot att det skulle ha inneburit någon merkostnad för kommunen att direktupphandla inköpen.

– Vi gör fel enligt lagen om offentlig upphandling, men ekonomiskt är det ingen förlust för kommunen, säger Tomas Backeström.

Efter avslöjandet inledde Konkurrensverket ett tillsynsärende mot Piteå kommun i syfte att utreda om de aktuella köpen borde ha föregåtts av en annonserad upphandling i enlighet med LOU. Något som ska göras om inköpen överstiger direktupphandlingsgränsen på 615 312 kronor.

Efter att ha begärt ut uppgifter från Piteå kommun meddelar nu Konkurrensverket att ärendet avskrivs.

"Det finns inte längre någon grund i vår prioriteringspolicy att fortsätta vår utredning om Piteå kommuns köp av konsulentstödd familjehemsvård och platser på HVB-hem."

Enligt Konkurrensverket är utredningsinsatserna som krävs för att ta reda på om det skett en överträdelse inte motiverade sett till myndighetens möjligheter att nå ett önskat resultat.

"Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till om ert agerande är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen."

Konkurrensverket har inte inlett något tillsynsärende mot Älvsbyns kommun. Efter PT:s granskning inleddes har familjeomsorgen gjort egna ramavtal som innebär att man nu följer regelverket. Kommunen har även infört nya upphandlingspolicys för att komma tillrätta med bristerna.

– Jag har gjort fel som inte har upphandlat, men nu har vi rättat till det, sade Nataliya Renlund, enhetschef på STIF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!