Konflikt hotande nära bland lärarna

LÄRARLÖNER. Missnöjet jäser bland landets kommunanställda lärare. De har väntat länge på ett nytt avtal och nu pågår medling sedan drygt två veckor. Konflikten kan vara nära.

Piteå2008-01-23 00:00
PITEÅ (PT)I åtta månader pågick förhandlingarna mellan lärarfacken och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om ett nytt kommunalt läraravtal. I början av december konstaterade parterna, på initiativ av SKL, att man stod så långt ifrån varandra att medling kunde vara lämpligt.

Medlarna Stig Malm, före detta LO-ordförande, och Ulf Perbeck, före detta förhandlingschef i Landstingsförbundet, inledde sitt uppdrag den 7 januari. Stig Malm har sagt till tidningen Skolvärlden att medlingsarbetet nog kommer att "ta sin tid", även om det förvisso är angeläget att få fram ett avtal för lärarna så snabbt som möjligt.

Beklagar medling

Britt Eriksson, ordförande i Piteavdelningen av Lärarförbundet, som organiserar bland andra grundskollärare, förskollärare och fritidspedagoger, beklagar att parterna inte kunde komma överens utan medling.

- Man har väl bättre möjligheter att påverka om man kan förhandla. Medling blir ofta "take it or leave it". Man får ett medlarbud som det gäller att antingen godta eller förkasta.

Förhandlingarna har varit kärva redan från början, säger Britt Eriksson.

- Man fick börja med att förhandla om hur det ser ut i nuläget, något som parterna var helt oense om. Vi har kunnat visa, att under de senaste tio åren har arbetsgivaren inte uppfyllt vad de lovat i avtal. Bland annat lovade de år 2000 att lärarna på fem år skulle få 20 procents lönelyft i snitt, och så blev det ju inte, säger ordföranden i Lärarförbundets lokalavdelning i Piteå.

Jobbar för mycket

Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Preisz sammanfattar för sin del vad förhandlingarna handlar om med konstaterandet: "Vi får för dåligt betalt, men vi jobbar också för mycket. Vi har en arbetstid som inte räcker till." Det finns inte tillräckligt med tid för planering och reflektion i jobbet, hävdar Preisz i en krönika i Lärarnas tidning.

När det gäller lönenivån jämför sig lärarna bland annat med Kommunal.

- Kommunals avtal, som började gälla den 1 januari, ger ett lönelyft på kring 13 procent på tre år. Vi tycker naturligtvis att lärarna ska ha samma lönelyft och mer därtill, säger Britt Eriksson med ett skratt.

I många kommuner har lärarna bara fått 2 procent i lönepåslag på ett år, i Piteå kommun blev lönelyftet cirka 3 procent förra året.

En tvistefråga i förhandlingarna mellan lärarfacken och SKL är arbetstidens organisering.

Förtroendetid

- I dag har lärarna i grundskolan en reglerad arbetstid på i snitt 35 timmar i veckan. Därutöver har vi så kallad förtroendetid med 10 timmar i veckan. Nu vill arbetsgivaren höja den reglerade arbetstiden till 40 timmar i veckan och minska förtroendetiden till 5 timmar per vecka. Det går ju stick i stäv med utvecklingen på arbetsmarknaden i övrigt. Utvecklingen går mot en friare arbetstid och att man får jobba mer hemifrån, men för oss lärare vill man göra tvärtom, säger Britt Eriksson.

Tror Britt Eriksson på en kommande konflikt?

-  Lärarförbundet har alltid sagt att "man kommer ingenstans med konflikt". Men nu känner jag att det finns en stark irritation och vilja bland medlemmarna att strejka. Stridsviljan finns, det jäser i lärarleden i hela landet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om