Kondomen är det enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar. På ungdomsmottagningen i Piteå finns de i överflöd i olika smaker, textur, tjockhet och storlek. Ändå är oskyddat sex vanligt – fyra av tio använder kondom när de har sex med en ny partner enligt RFSU:s undersökning Kådiskollen från 2016. Det är en minskning med fem procent jämfört med resultatet från samma undersökning två år tidigare.
– Det är lätt hänt att kondomen aldrig tas upp för diskussion inför ett samlag. Kanske har man ingen på sig just då eller så ligger den ute i hallen, säger kurator Josefin Nygren.
– Det finns också en felaktig föreställning om att det skulle vara pinsamt att föreslå kondom.
Tvärtom anses man vara omstänksam och ta anvar om sin egen och den andra personens hälsa, visar RFSU:s undersökning. 96 procent av de tillfrågade uppfatta det som självsäkert och omtänksamt att föreslå kondom.
Ungdomsmottagningen i Piteå åker regelbundet ut till skolor och pratar om sex, preventivmedel och könssjukdomar.
– Vi håller på att jobba fram ett årshjul för att kunna möta varje årskull från årskurs sex och uppåt. Det är viktigt att återkommande prata med ungdomarna om sexuell hälsa. Vi pratar mycket om kondomer från och med årskurs 8, de får prova på att öppna förpackningen, hålla i kondomen och trä på den, säger kuratorn Josefin Nygren.
– De flesta verkar tycka att det är bra, det blir så klart lite fniss men det viktiga är att kondomen blir en naturlig del av sexlivet, fyller Ingela Norén i.
Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen. Inte minst för att den sällan framkallar några symptom. I Norrbotten har man märkt en minskning av sjukdomen, men på ungdomsmottagningen i Piteå upplever man ingen större skillnad i antalet smittade.
I Region Norrbotten kan man sedan en tid tillbaka beställa hem klamydiatester, men ungdomsmottagningen ser helst att man gör testerna hos dem om man har möjlighet.
– Onlinetjänsten är främst för de som har svårt att ta sig till mottagningen. Klamydiatestet man får hem är bara ett urintest, men man kan också få klamydia både oralt och analt och de testerna gör vi bara här på plats, säger Josefin Nygren.
Enligt statistiken är klamydia vanligast förekommande hos tjejer mellan 20 och 25 år.
– Det beror på att tjejerna i den ålder är bäst på testa sig och därmed hittar man fler klamydiasmittade i den åldersgruppen, säger Nygren.
De unga killarna är svårare att nå.
– Tjejerna har en naturligare ingång till ungdomsmottagningen när de vill ha hjälp med preventivmedel. Killarna har svårare att hitta hit, vi skulle gärna se att fler söker sig till oss, säger Ingela Norén.
– Här kan man också få hjälp med att hitta en kondom som passar. Det finns olika storlekar, det finns utan latex för den som är allergisk, det finns tunnare för att den ska kännas mindre, säger hon.
Ett vanligt argument mot kondom brukar vara att det inte är lika skönt som att ha sex utan.
– Men om man jämför det med hur skönt det är att ha en könssjukdom borde det vara ett ganska enkelt val, säger Ingela Norén.
Skulle man testa sig positivt för klamydia får man en antibiotikakur som är gratis i hela landet. Efter det ringer en smittspårare upp en, då får man uppge sina sexpartners de senaste tolv månaderna. Dessa personer kommer få ett brev hemskickat till sig om att de bör testa sig för klamydia, men de får inte veta vem som eventuellt har smittat dem.
– Smittspårningen har blivit bättre de senaste åren. Förut satt många fler och smittspårade i hela Norrbotten, nu är vi färre och centraliseringen har gjort att kvalitén har blivit bättre, förklarar Ingela Norén.