Kompetensbrist hindrar Darub från att växa

ARBETE. Trots Högskoleverkets varningar om svårigheter för blivande journalister att få jobb finns det mediaföretag som har det omvända problemet. Darub Produktion i Piteå hittar inte den kompetens de söker - för dålig allmänbildning är ett av problemen.

Piteå2008-03-17 00:00
PITEÅ (PT)Darub Produktion finns på Acusticum vid musikhögskolan och producerar bland annat taltidningar till 22 av Sveriges dagstidningar, däribland Piteå-Tidningen, vilket gör dem störst i landet på området. Företaget har verksamhet både i Piteå, Gävle, Karlskoga och Hässleholm. På huvudkontoret i Piteå jobbar 20 av de totalt 40 anställda.

Allmänbildning

- I år räknar vi med att behöva anställa ytterligare 10 personer men det börjar bli svårt för oss att hitta den kompetens vi behöver här i Piteå och gör vi inte det hamnar jobben någon annanstans, konstaterar Göran Carlson.

Darub letar duktiga journalister, främst radiojournalister, som har en bra röst och dessutom god allmänbildning. Just det sistnämnda fallerar ofta hos de sökande.

- Det hörs direkt när man läser en text man inte förstår och jag skulle nog vilja påstå att allmänbildningen blivit sämre.

Andra önskvärda kriterier hos en taltidningsjournalist är god kunskap i svenska och en inte alltför utbredd dialekt.

- Vi producerar ju taltidningar för dagstidningar över hela landet och dialekten har stor betydelse, här uppe vill man inte ha en skåning som läser in tidningen och vice versa i Skåne.

Darub är ett av de företag i Sverige som i samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuder en lärlingsutbildning, i Darubs fall 20 veckor, för att ge personer den kompetens som behövs för arbetet.

Lärlingsutbildning

- Det är tack vare lärlingsutbildningen som vi kunnat växa så snabbt, annars hade vi varit 15 anställda i dag istället för 40, menar Göran Carlson.

Men behöver verkligen en person med treårig journalistiskt högskoleutbildning 20 veckor för att lära sig jobbet som talstidningsredaktör?

-Vi räknar med 3-4 veckor för att lära sig tekniken och få den branschkunskap som krävs. Men den största biten handlar om att lära sig varje tidnings policy och själ, lära sig ortsnamn, namn på lokala politiker och så vidare. Den sista biten är att testa om man under en längre tid klarar av arbetstiderna och om rösten håller. De flesta som trillar av gör det under de sista veckorna.

Göran Carlson avfärdar kritiken om att lärlingssystemet utnyttjas för att få betald arbetskraft.

- Vi har anställt nästan alla som gått utbildningen. Jag tror knappast att Arbetsförmedlingen skulle bevilja utbildningen om vi inte hade det goda utfallet, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om