Medan andra förvaltningar tvingas dra ned på sina verksamheter om de ska klara en besparing på en procent så klarar sig kommunstyrelsen utan nedläggningar som det ser ut nu. Eftersom Piteå kommun upphört med sitt stöd till Norrbotten NEO på 750 000 kronor kan den summan dras in utan att verksamheten påverkas.
Dessutom har kommunstyrelsen fått en miljon för anställa en person för samhällsomvandling och genom att spara in det uppstår ingen övertalighet. 157 000 kronor kan också dras in utan effekter eftersom man gått över till digitala möten.
Kommunstyrelsens ordförande Patric Lundström (S) vill understryka att det fortfarande är oklart hur sparen slår för varje nämnd.
– Fullmäktige har sagt att alla nämnder ska förbereda sig och ta fram en konsekvens av en procents spar. Det kan vara så att något mirakulöst händer och vi får en bättre ekonomi som gör att vi inte behöver skicka spar på alla nämnder. Det kan också bli att vi sätter oss ned och omfördelar så att vissa nämnder får mer och andra ingenting, säger Patric Lundström.
Utöver besparingarna på 1,9 miljoner så äskar kommunstyrelsen 34,3 miljoner kronor av kommunfullmäktige. Enligt förvaltningen har arbetsmiljön försämrats då förväntningarna från politikerna överstiger tillgängliga resurser trots effektiviseringar och omprioriteringar.
– Vår organisation är riggad för att förvalta. Det har vi gjort i många år. Den nya politiska ledningen vill driva mer förändring och det innebär fler utredningsuppdrag som tjänstemännen behöver ta fram, säger Lundström
Bland annat vill kommunledningsförvaltningen anställa en enhetschef för ekonomistyrning för att frigöra tid för ekonomichef att knytas närmare den politiska ledningen samt förstärka med en kommuncontroller. En kostnad på totalt 2,5 miljoner kronor.
För att avlasta kommunens chefer vill man också utöka HR-avdelningen med två HR-partners på heltid och en HR-administratör på 50 procent. En kostnad på 2,3 miljoner kronor. Dessutom vill man förstärka kommunikationsavdelningen med två årsarbetare för 1,7 miljoner kronor samt införa en kommunikatör i beredskap – en kostnad på cirka 400 000 kronor.
Dessutom vill man anställa en politisk handläggare för 800 000 kronor för att stödja den politiska ledningen och kommunchef och på det sättet "frisätta värdeskapande tid för politisk ledning och styrning av kommunen."
– I Piteå har vi ingen sekreterare, handläggare eller stabsstöd till varken kommunalråd eller kommunchef. Det har man i Haparanda, det har man i Luleå. Väldigt mycket tid går år till att boka möten och få ihop olika konstellationer. Det är klart att det finns ett sånt behov. Sedan är det en annan fråga om det kommer att vara prioriterat.
Ni begär väldigt stora summor pengar – hur går det ihop med att kommunen måste minska sina kostnader?
– Det går inte ihop. Men äskande är ett önskande och om vi fick önska fritt är det det här vi skulle behöva. Sedan är vi övertygade om att vi aldrig kommer att kunna möta upp det utifrån de förutsättningar vi ser gäller för 2025. Det kommer vara fortsatt tuffa år framöver.
Andra äskanden är 3 miljoner kronor för varumärkesstrategi med Vision 2050, 2,5 miljoner kronor för IT-säkerhet, 4 miljoner kronor för Norrbotniabanan, 6,3 miljoner kronor till IT-organisationen och en ny teknisk plattform för kommunens hemsida.