Representanter från alla kustkommunerna, gymnasielever som utbildat sig till skärgårdsguider, tjänstemän och andra deltog i en skärgårdsresa mellan Piteå och Luleå på onsdagen.
Det är första gången en sådan här båttur ordnas. Här fanns möjlighet att prata framtid och hur arbetet med att stärka skärgården ska gå vidare.
Skärgårdsområde
En av frågorna var om respektive kommun var beredd att släppa marknadsföringen av sin egen skärgård och istället satsa på gemensamma Bottenvikens skärgård?
Så var fallet. Alla under samma paraply med ett gemensamt varumärke.
– Visionen är att skapa ett attraktivt skärgårdsområde så att folk kommer hit, sa Göran Wallin, projektledare för Bottenvikens skärgård.
Guider
40 mil kust och skärgård binds ihop till ett under ett gemensamt varumärke. Ungefär som man gjort på Österlen.
Dagen var ett samarbete mellan Bottenvikens skärgård och Mare Boreale-projektet ”Ung skärgård”.
På plats som guider fanns de gymnasielever från berörda kommuner som arbetat som skärgårdsguider i sommar. De guidade och hade stort ansvar för dagens trivselresa.
– Vi är unika här. Vi hoppas att projektet ”Ung skärgård” får fortsätta så att besökare kan välkomnas av ungdomar, sa Ulrika Kommes, projektledare för Ung skärgård.
Helheten
Kommunalrådet Peter Roslund, Piteå, var en av inbjudna till båtturen.
– Skärgården är en fantastiskt resurs som vi vill öppna upp för fler människor. Vi vill få folk att förstå skärgårdens potential.
På sikt ska Norrbottens skärgård bli ett lika stort turistmål som fjällen.
– Vi behöver helheten. Ska man turista i skärgården en längre tid så räcker det inte bara med Piteå skärgård, sa Roslund.
Fler båtturer
För att människor som inte har båt ska kunna njuta av skärgården behövs fler båtturer.
– Varför inte ha mer frekvent reguljär båttrafik, exempelvis mellan Piteå och Haparanda? Fasta stopp enligt tidtabell. Det skulle visa skärgården, föreslog Roslund.
Han skulle också vilja se fler små privatägda stugbyar ute på öarna, exempelvis på Mellerstön.
– Det gör yttre skärgården tryggare. Man vet att här finns det människor och man är inte helt ensam om det händer något.
En annan fråga som diskuterades i grupper var om labyrinten är en bra symbol som varumärke för Bottenvikens skärgård.
Även om 100 av Sveriges totalt 300 labyrinter finns längs Norrbottenskusten, bland annat på Stenskär, så var inte alla nöjda. Röster gjorde gällande att labyrinten står för kultur men visar inte att det är skärgården, vatten och sol det handlar om tillräckligt mycket.
Så fortsatte samtalet, utanför kommungränserna.