Kommunrevisorernas ordförande: Två av bolagen får bakläxa

Kommunstyrelsen brister i tillsynen över att kommunbolagen följer kommunala policies. Så lät kritiken från kommunrevisorerna i december 2012. Ett år senare visar Piteå-Tidningens granskning att vissa bolag bryter mot policyn kring alkoholrepresentation.

PITEÅ2014-01-24 06:00

De kommunala bolagens kunskap om koncernövergripande styrdokument är låg, skrev kommunrevisorerna i en granskningsrapport i december 2012.

I rapporten kritiseras kommunstyrelsen för att inte ha tillräcklig kontroll över att bolagen följer policies och riktlinjer:

”Det sker ingen formell strukturerad uppsikt rörande tillämpning av kommunens styrdokument, vilket vi bedömer är bristfälligt. Organisationen är uppbyggd på tillit och förtroende för att verksamheterna oberoende av organisationsform tillämpar och följer fullmäktiges beslut”, skriver revisorerna.

– Kommunstyrelsen har ett övergripande tillsynsansvar över bolagen. De har ansvar för den interna kontrollen, bland annat ska de se till att policies följs, säger Bengt Ek (S), ordförande för kommunrevisorerna.

Olika tolkningar

Enligt Bengt Ek har ledningen för Piteå kommunföretag under år 2013 sett till att alla styrdokument finns tillgängliga för bolagen via intranätet.

– Därmed har de ju kännedom om policydokumenten, säger han.

I en serie artiklar har Piteå-Tidningen visat att kommunens bolag tolkar representationspolicyn olika vad gäller alkohol. Pitebo är ett av bolagen där det förekommer mest alkohol på det interna representationskontot. Bland annat finns en tradition med alkoholrepresentation i samband med studieresor för styrelsen.

Inget vin vid workshop

– Jag tycker inte att skattebetalarna ska stå för alkohol i samband med styrelseresor. Det finns anledning för dem att se över sina rutiner, säger Bengt Ek.

Enligt policyn ska all intern representation vara alkoholfri, med undantag för högtidliga tillfällen.

Är Pitebos styrelseresor ett högtidligt tillfälle?

– Jag tycker inte det, säger Bengt Ek.

Nolia är ett annat kommunalt bolag som är mer frikostigt med alkoholrepresentation internt. Som Piteå-Tidningen tidigare berättat har det hänt att anställda bjudits på vin eller öl som tack för ett gott arbete. Bolaget har bekostat krognotor, och vin och öl vid planeringsmiddagar får grönt ljus av bolagets vd. Enligt Bengt Ek krockar det med Piteå kommuns policy kring representation. Han föreslår att Piteå kommunföretag ska ta upp frågan vid ett ägarsamråd med Nolias övriga ägare – Skellefteå och Umeå kommuner. Peter Roslund (S), ordförande i kommunstyrelsen och Piteå kommunföretag, bekräftar att det kommer att ske.

– Som läget är nu är det en fråga som vi får sätta upp på dagordningen, säger han.

Enligt Nolias vd Margaretha Lundquist finns ingen nedskriven representationspolicy speciellt för Nolia. Enligt Peter Roslund bör en sådan upprättas.

– Det är rimligt att vi hittar en kompromiss mellan våra olika kommuners policies, säger han.

I stort tycker han att Piteå-Tidningens artikelserie kring representation visar att kommunen sköter sig bra. Men inte felfritt.

Sunt förnuft

– Grunden är att all intern representation är alkoholfri, men man får bjuda då det är högtidliga tillfällen. En studieresa eller workshop tycker inte jag är det, säger Peter Roslund.

Enligt Peter Roslund är det omöjligt för kommunstyrelsen att kontrollera att bolagen följer alla kommunala policies. Han hänvisar i stället till de stickprovskontroller och granskningar som kommunrevisorerna gör. Han pekar också på att samma personer sitter i styrelsen för kommunens företagskoncern som i kommunstyrelsen. De har regelbundna träffar med vd och ordförande i de olika bolagen.

– Vi har ju aldrig fått, och det tycker jag inte att vi ska behöva heller, rapporter om hur mycket representation eller alkoholrepresentation som bolagen har. Någonstans måste det hela bygga på sunt förnuft i grunden, tillsammans med policyn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om