Kommunledningen i Piteå brukar ha regelbundna möten med Luleå tekniska universitet för att diskutera campusfrågor.
Förslaget om att lägga ned ljudteknikutbildningen fick däremot kommunalrådet Kata Nilsson (S) läsa via media.
– Jag tycker det här är ett jättetråkigt besked. Jag är både upprörd och besviken, säger hon.
Enligt Kata Nilsson skulle en nedläggning innebära en stor förlust för Piteås kulturliv och musikscen samt för hela regionens kreativa näringar. Att ett 50-tal studenter försvinner påverkar både utbildningsmiljön och områdets attraktionskraft.
– Jag tycker inte det här är ett långsiktigt beslut. Om vi ska klara den gröna omställningen behöver vi också bygga hållbara samhällen där kulturen får utrymme och plats. Annars får vi ett fattigt samhälle med fly-in-fly-out jobb, säger Kata Nilsson.
Ljudteknikutbildningen beskrivs av företrädare för branschen som Sveriges bästa utbildning och Musikhögskolans ledning har varit tydlig med att det inte är kvalitén som ligger bakom nedläggningsförslaget utan strikt ekonomi där målet är att varje program ska bära sig själv.
Kata Nilsson säger att hon har förståelse för att LTU behöver se över sin ekonomi.
– Jag har förståelse för att LTU har det tufft, men ur ett Piteåperspektiv och ett Norrbottenperspektiv är det här inte bra. Jag kan också tycka att det borde ligga i regeringens intresse att de här mindre universiteten går runt och kan ha kvar den här typen av utbildningar.
Piteå kommun och LTU har en avsiktsförklaring om strategisk samverkan där parterna gemensamt strävar efter att stärka kommunens utveckling samt universitetets utbildnings- och forskningsverksamhet. Enligt Kata Nilsson kommer nu kommunledningen att träffa universitetets ledning i närtid för att få en förklaring om hur de ser på värdet av campus Piteå.
– Jag vet att vi brukar ha en samsyn kring värdet av att fokusera på de konstnärliga verksamheterna och jag hade gärna velat veta hur de tänker med det här förslaget. Ljudteknik är en utbildning, men det påverkar hela campus. En tredjedel av studenterna försvinner och det påverkar produktionen för alla andra musikstudenter.
Om utbildningen läggs ned – kan Piteå kommun göra något för att främja att utbildningen blir kvar i någon annan form?
– Just nu är första steget att vi träffar universitetsledningen. Men jag tänker i alla spår just nu för att säkerställa att det här är en mötesplats och att vi har ett roligt campus som attraherar studenter.