När fyra kommuner blev en var de gamla kommunhusen givetvis för trångbodda. I Piteå stad och Piteå landskommun var förvaltningarna redan utspridda i flera byggnader, medan kommunhusen i Norrfjärden och Hortlax var av senare datum och därför mer ändamålsenliga. Men i och med sammanslagningen blev den nya förvaltningen utsprid på närmare 20 adresser, och det var förstås ohållbart,
Jättetomt behövdes
Byggandet av ett nytt kommunhus för den nya storkommunen stod alltså högt på önskelistan, men placeringen var förstås ett dilemma. Eftersom den nya fastigheten skulle bli modell större jämfört med de tidigare kommunhusen gällde det att hitta en tomt med tillräckligt stor yta. Få av dagens Pitebor tänker förmodligen på att den plats där stadshuset byggdes faktiskt låg i det som varit Piteå landskommun.
Med nästan 50 år på nacken, och en ständigt växande kommunal verksamhet har stadshuset både renoverats och byggts ut genom åren.
LÄS OCKSÅ: Gamla minnen i stadshuset
Används fortfarande
De gamla kommunhusen finns fortfarande kvar, men med helt andra funktioner i dag.
Kommunhuset i Norrfjärden är i dag ombyggt till förskola.
Öjebyn, som var centralort för Piteå landskommun, hade sitt kommunhus inrymt i det som idag är bibliotek.
I Piteå stad tog kommunledningen över det gamla rådhuset vid Rådhustorget 1943, då Piteå fick ett nytt tingshus. I dag disponeras byggnaden av Piteå museum..
I Hortlax slutligen har kommunhuset bland annat använts till skollokaler när årskullarna var så stora att barnen inte rymdes i skolan. I dag är kommunhuset ombyggt till lägenheter.