Kommunerna om läget inom psykiatrin: "Finns oro"

Många anställda vittnar om hur kaos råder inom Norrbottens psykiatri. Turbulensen skapar oro på Piteå och Älvsbyns kommun som är beroende av nära samverkan med sjukvården. "Självklart skapar detta en oro", säger Robert Cortinovis, socialchef i Älvsbyn.

Älvsbyn kommuns socialchef Robert Cortinovis säger att informationen från Regionen brustit vad gäller förändringarna som pågår inom psykiatrin. (Arkivbild)

Älvsbyn kommuns socialchef Robert Cortinovis säger att informationen från Regionen brustit vad gäller förändringarna som pågår inom psykiatrin. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2024-10-06 16:30

Nyheten i korthet

  • Stora oroligheter inom Norrbottens psykiatri påverkar kommunerna Piteå och Älvsbyn. Planerad nedstängning av den slutenvårdpsykiatriska avdelningen i Piteå och stort patientinflöde har skapat kaos.
  • Regionens divisionschef avgår efter att 98 vårdanställda krävt hennes omedelbara avgång. Situationen skapar oro bland kommunerna som samverkar med psykiatrin.
  • Socialchefen i Älvsbyn, Robert Cortinovis, riktar kritik mot Region Norrbotten och säger att Älvsbyns kommun alltför sent fått information om de planerade förändringarna inom länets psykiatri.

Den planerade stängningen av den slutenvårdpsykiatriska avdelningen i Piteå har i kombination med stora inflöden av patienter skapat kaos inom länets psykiatri. I tisdags kom beskedet att Regionens ansvariga divisionschef avgår efter att 98 vårdanställda krävt hennes omedelbara avgång. Situationen skapar oro hos flera kommuner som är beroende av samverkan med psykiatrin.

– Självklart skapar det oro när det blir oroligt inom en så viktig organisation som Regionen. Vi har brukare i vår verksamhet som behöver hjälp via psykiatrin. Om man då förändrar sättet att arbeta, där man lägger ner platser och inför så kallade spot-team, så påverkar det våra brukare, säger Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

Med start denna veckan har det varit Region Norrbottens avsikt att stänga ner den psykiatriska slutenvårdsavdelningen i Piteå och flytta en del av platserna till Sunderbyn. Vårdglappet ska istället fyllas med specialpsykiatriska omvårdnadsteam, så kallade spot-team, som behandlar patienter i hemmet. Den havererade situationen inom länets slutenvård har gjort att uppstarten skjutits upp, men trots att man planerat för införandet i flera månader säger Robert Cortinovis att man på Älvsbyns kommun in i det längsta saknat information.

– Vi har fått information om detta väldigt sent. Den första tydliga informationen om detta fick vi i torsdags. För oss är Regionen en viktig samarbetspartner. Vi måste kunna samverka med dem kring de brukar som behöver hjälp av psykiatrin, och ska man då ändra arbetssätt så måste vi få reda på det. Där har det brustit och det är något vi måste jobba med, säger han.

undefined
Älvsbyn kommuns socialchef Robert Cortinovis säger att informationen från Regionen brustit vad gäller förändringarna som pågår inom psykiatrin. (Arkivbild)

Piteå kommuns socialchef Eva Börjesson Öman delar Robert Cortinovis uppfattning och säger att situationen skapar oro på kommunen.

– Ja, jag bedömer att det finns en oro kring detta. Det här påverkar hela länet och Piteå älvdal. Det är inte bara Piteå kommun som påverkas. Det finns alltid en oro när en verksamhet förändras eller upphör att det spiller över på andra verksamheter, säger hon och fortsätter:

– Min bild av verksamheten som bedrivits på avdelning 25 är att det varit en väldigt uppskattad verksamhet som haft stor betydelse för väldigt många. Vårt fokus ligger nu på att de individer som behöver ska få stöd och behandling av Regionen på samma sätt som tidigare. Det är det viktigaste.

undefined
Eva Börjesson Öman säger att oron inom psykiatrin smittar av sig till kommunen. "Jag bedömer att det finns en oro kring detta", säger hon. (Arkivbild)

PT har sökt divisionschef Pernilla Nordkvist. Regiondirektör Ulrika Sundquist säger att hon själv inte varit inkopplad i frågan kring information specifikt till Älvsbyns kommun, men säger att man generellt försöker ha en nära samverkan med länets olika kommuner.

– Vi försöker jobba mycket tillsammans med kommunerna. Hur den samverkan ser ut ser olika ut beroende på vad det handlar om, men vi försöker alltid att vara öppna och noga med att förmedla information, säger hon och fortsätter:

– När det gäller information kring Spot var det uppe i Länsstyrgruppen i maj, där ingår socialchefer för ett antal kommuner i länet. Jag vet också att ett särskilt informationsmöte om Spot hölls även den 17 september 2024 med socialchefer i Arjeplog, Arvidsjaur, Piteå och Älvsbyn och att de dagen efter fick ett presentationsmaterial kring Spot.

undefined
Högt tryck och intern turbulens har gjort att den planerade nedläggningen av den psykiatriska slutenvårdsavdelningen i Piteå har fått skjutas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!