På dagordningen stod den nya reform av busstrafiken som planeras.
I dag delar landstinget och kommunerna solidariskt på kostnaderna för busstrafiken i länet.
Totalt handlar det om cirka 50 miljoner kronor årligen.
Men förändringar är på gång ...
Svagt positivt
Enligt det nya förslaget ska kommunerna överta busslinjerna inom de egna kommungränserna.Även kostnadsansvaret för dessa.
Gränsöverskridande trafik och de så kallade stomlinjerna kvarstår hos Länstrafiken.
- Kommunernas reaktion är svagt positiv. De kan själva påverka linjenät och turtäthet utan att det krävs konsensus i hela ägarkretsen. Förändringen beräknas minska kostnaderna både för kommunerna och landstinget, säger landstingets reformutredare Lars Sandström, till tidningen NSD.
Fördyring
Går förslaget igenom handlar det, för Piteås del, om en fördyring på mellan 200 000 till 300 000 kronor. Åtminstone under en övergångsperiod. På sikt hoppas dock kommunerna kunna minska kostnaderna.- Långsiktigt är det bättre om vi själva får ansvaret över lokaltrafiken, säger Roslund, som tycker att den föreslagna reformen är principiellt riktig.
Stomnät ses över
Kommuner som får en fördyring kan komma att kompenseras med pengar från statsanslagen till Länstrafiken.- I praktiken handlar det egentligen om att betala in pengar efter en annan modell än den som gäller i dag, förklarar Roslund.
Om reformen godkänns kan kommunerna välja att själva betala direkt till bussbolagen för köpta tjänster eller också, som tidigare, låta Länstrafiken sköta upphandlingen.
Stomlinjenätet kommer i vart fall att ses över och nya beräkningar att göras om kostnadsfördelningen. I början av december kallas ägarna till ett nytt möte.
Persontrafik 2013
För bussresenärerna uppges förändringen knappast bli märkbar.En annan nyhet är att landstinget föreslås överta ansvaret för tågtrafiken i länet.
- Också det en intressant förändring, tycker Roslund.
Någon persontrafik per järnväg från Piteå är dock inte att vänta förrän Norrbotniabanan är byggd.
- Men om inte regeringen river upp tidigare beslut så ska etappen Piteå-Skellefteå stå klar någon gång under åren 2013 - 2014. Då börjar personvagnarna rulla från Piteå. Så fort Haprandabanan är klar räknar jag med persontrafik till Haparanda, säger Roslund.