Kommuner samarbetar om bredband till byar

KOMMUNALT. Bredbandsutbyggnaden förenar. För första gången går Piteå och Luleå kommuner samman och satsar gemensamt på bredband i två intilliggande byar på var sin sida om kommungränsen.

Piteå2006-06-29 00:00
Intresset för bredband bara ökar. Inte minst i byar utanför centralorten.

För närvarande pågår bredbandsutbyggnad i Lillpite där drygt 130 hushåll och företag anmält intresse.

I de två grannbyarna Långträsk och Fällträsk som ligger i Piteå respektive Luleå kommuner planeras också för snabbare uppkoppling när det gäller informationsteknologin.

Detta projekt är smått unikt eftersom det är gränsöverskridande.

Tacka Bodens kommun för det. Den har nämligen lämnat tillbaka cirka sju miljoner kronor av de drygt 23 miljoner som kommunen fick i statliga och EU-medel för just denna satsning.

Sören Bergmark, projektledare för IT-utbyggnad i Piteå kommun, konstaterar att det bara är att haka på och smida medan järnet är varmt.

- Vi vill komma igång med så många projekt som möjligt före årsskiftet, annars går pengarna tillbaka till Stockholm, förklarar han.

Ett nog så tungt argument.

I Långträsk och Fällträsk satsar de två kommunerna därför tillsammans 140 000 kronor i projektet som totalt beräknas kosta 1 250 000 kronor.

Första gången

Sören Bergmark kan inte erinra sig någon liknande kommunöverskridande satsning tidigare.

- Det här är den första, säger han.

Sammanlagt har 34 hushåll i de två byarna svarat på en bindande förfrågan.

I denna anmälan har hushållen också förbundit sig delta i arbetet med minst 16 timmar vardera. Den tiden kvittas sen för utrustning på egen tomt.

Trots detta arbete landar den privata insatsen i projektet på 312 000 kronor i form av anslutningsavgifter. Här finns även Pite Energi med som medfinansiär

Rent praktiskt kommer fiberoptik att dras från Sjulsmark, för att sedan kopplas in till hushållen i Långträsk och Fällträsk.

Alternativ nätväg

I den vevan kommer även inkopplingspunkter att etableras i Hälleström där företag och privatpersoner också erbjuds möjlighet att koppla på.

Det här ses som ett första steg som en alternativ "nätväg" för Sjulsmark och Alterdalen.

Enligt Sören Bergmark finns siffror på att 92 procent av hushållen i Piteå kommun har tillgång att ansluta till adsl- eller fiberuppkoppling.

- En förhållandevis hög siffra. Det känns förstås bra, samtidigt kan vi konstatera att de pengar vi fått inte räckt till alla, säger han.

Bergmark konstaterar också att utvecklingen tar nya steg. Nu finns möjlighet till tv via bredband i Piteå. Och IP-telefonin är på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!