Kommuner samarbetar i mångmiljonprojekt

Kommunerna har tillsammans beviljats 9,5 miljoner kronor av Europeiska socialfonden till Kompetensarena Piteå-Älvsbyn. Projektet sträcker sig över två år och det finns stora möjligheter till fortsatt utveckling.

"Kompetensarena Piteå-Älvsbyn är ett perfekt exempel på hur näringsliv och kommun kan samarbeta", säger Charlotte Sundman, enhetschef Vägledning och omvärld på Piteå kommun och projektsamordnaren Hannah Degerman.

"Kompetensarena Piteå-Älvsbyn är ett perfekt exempel på hur näringsliv och kommun kan samarbeta", säger Charlotte Sundman, enhetschef Vägledning och omvärld på Piteå kommun och projektsamordnaren Hannah Degerman.

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-12-29 07:00

Bristande kompetens är ett växande problem inte minst i Norrbotten. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät (2021/2022) vittnar sju av tio svenska arbetsgivare om stora svårigheter att rekrytera och tre av tio rekryteringsförsök misslyckades helt.

Med det nya projektet tar kommunerna ett gemensamt grepp. Målet är ett integrerat arbetsliv där kommun och näringsliv gemensamt samverkar i kompetensförsörjningskedjan och drar nytta av varandras uppdrag och erfarenheter i arbetet med arbetstagare.

– Kompetensbristen är kännbar på hela arbetsmarknaden och i hela Sverige, men vi är särskilt prövade här uppe i norr. Vi är därför extra glada över möjligheten att få jobba proaktivt med kompetensförsörjningsfrågan tillsammans med Piteå kommun, säger Mona Brännmark, tillförordnad rektor och chef för Kompetenscentrum Älvsbyn.

Projektet ska fungera som uppstart för fler lokala och regionala uppstarter, exempelvis lärcentrum. Kompetensarena Piteå-Älvsbyn ska lägga grunden till förbättrad mottagarkapacitet av regionens befintliga arbetskraft och är ett rent strukturutvecklingsprojekt med arbetsgivarna som målgrupp.

– Arenan blir en utomordentlig plattform där arbetsgivare både får hjälp med att uttrycka sina behov av stöd samt skräddarsy dem tillsammans med kommunernas vuxenutbildningar och näringslivsavdelningar. Ett perfekt exempel på hur näringsliv och kommun kan växeldra. Nu ökar vår möjlighet att få ut elever och deltagare i arbetslivet, säger Charlotte Sundman, enhetschef för Vägledning och omvärld på Piteå kommun.

Det finns ett glapp mellan arbetsgivare och arbetssökande där arbetsmarknadens krav av olika orsaker inte matchar den arbetssökandes kompetenser. Båda kommunerna har under flera år arbetat individstärkande med deltagare. Nu är tiden inne för ett intensifierat arbete i näringslivet och i kommunerna.

– Den gröna omställningen här i norr riskerar att tappa fart om vi saknar starka strukturer i frågan om kompetensförsörjning. Det skulle innebära försämrad lokal och regional tillväxt i Norrbotten, säger, Hannah Degerman, projektsamordnare i Piteå kommun.

Kommunernas näringslivsavdelningar och vuxenutbildningar, företagarna Piteå och Piteå och Älvsbyns handelsutveckling samverkar i projektet som pågår i två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!