I Piteå sitter webbkameror uppmonterade vid Byxtorget, Allhuset, Stadsberget, Träkronan samt vid Bondökanalen. Enligt Länsstyrelsen i Norrbotten krävs det mest troligt tillstånd för dessa kameror, vilket kommunen inte har.
– Det stora flertalet webbkameror kräver tillstånd, säger Maria Leijon vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Det finns tre kriterier för att en kamera ska vara tillståndspliktig, det vill säga att den kräver tillstånd. Det är att den är fast monterad, att den inte kan manövreras från platsen och att den kan användas för personövervakning.
Inget tillstånd
Även om webbkameran är så pass lågupplöst och placerad så pass högt upp att man inte kan identifiera människors ansikten, så kan man känna igen exempelvis människors gångstil och klädsel. Det innebär att webbkamerorna kan användas för personövervakning.
– Om kameran är tillståndspliktig beror på vad det är för sorts kamera och hur den är placerad. Men är det så att man kan identifera människor på bilderna så kräver kameran tillstånd, säger Maria Leijon.
Enligt henne finns det ingen webbkamera i Piteå som har tillstånd från Länsstyrelsen. Om Länsstyrelsen kommer att gå vidare med ärendet kan inte Maria Leijon svara på i dagsläget.
– Det är vi själva som bedömmer när vi ska initiera ett ärende, säger hon.
Härnösands kommun tvingades förra året montera ned samtliga av sina sex webbkameror sedan en privatperson kommit in med en anmälan till Länsstyrelsen i Västernorrland. Länsstyrelsen i Västernorrland konstaterade efter att ha studerat skärmdumpar från webbkamerorna att de kunde användas för personövervakning, eftersom man kunde identifiera personer exempelvis genom klädsel eller kroppsform.