Kommunens tips till M-topp utreds av JO

JO ska utreda om det var rätt eller fel av Piteå kommun att varna Moderaternas gruppledare Håkan Johansson om att PT granskade hans reseräkningar. Inom kort kommer JO att besluta vilka eventuella utredningsåtgärder som ska vidtas.

Kommunens tips till Håkan Johansson om PT:s granskning anmäldes till JO och nu har en handläggare för ärendet utsetts. (Arkivbild)

Kommunens tips till Håkan Johansson om PT:s granskning anmäldes till JO och nu har en handläggare för ärendet utsetts. (Arkivbild)

Foto: Kollage

Piteå2023-01-12 08:00

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om toppmoderaten Håkan Johanssons begäran om milersättning från sitt hus i Frankrike för att kunna delta på kommunala sammanträden. PT avslöjade senare att Johansson tog flyget fast han begärde milersättning för 367 mil från kommunen, sammanlagt drygt 10 000 kronor.

undefined
Håkan Johansson, gruppledare Moderaterna i Piteå. (Arkivbild)

När PT begärde ut Håkan Johanssons reseräkningar varnade kommunen moderaten om att en granskning av honom pågick. Detta fick hård kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Direkt olämpligt. Det är klart att det är en favör att få reda på att man är utsatt för en granskning, då kan man vidta parerande åtgärder och så ska absolut inte en myndighet agera, sade Funcke då.

undefined
André Bengtsson anmälde Piteå kommun för att den tipsat moderaten Håkan Johansson om att en granskning av hans resor pågick. (Arkivbild)

Förre detta politikern André Bengtsson rasade och anmälde kommunen till justitieombudsmannen, JO.

"Det är inte kommunledningens uppgift att varna folkvalda politiker om att media granskar dem eller att media har begärt ut handlingar om dem", skrev Bengtsson i sin anmälan.

Nu är det snart dags för JO att dra igång utredningsarbetet.

– Vi kommer att titta på anmälan och se om och i så fall vilka utredningsåtgärder som ska vidtas. Det ska förhoppningsvis inte dröja allt för länge, eventuellt hinner jag titta på det den här veckan, säger Sophia Häggmark Elmér som är handläggare för ärendet hos justitieombudsmannen.

Utredningen kan ta lång tid beroende på ärendets art – upp till ett år eller mer. Beslut om man ska gå vidare med utredningen går dock snabbare.

undefined
Justitieombudsmannen, JO, ska utreda kommunens tips till topp-moderaten. (Arkivbild)

– Beslut om det ska blir en omfattande utredning eller inte dröjer inte så länge. Det brukar vi försöka komma fram till när vi gör de inledande åtgärderna och tar ställning till om vi ska begära in ett yttrande från myndigheten, det brukar ske inom två månader, säger handläggaren.

JO jobbar med ärendena i turordning efter hur de kommer in. Det är alltid ombudsmannen som tar beslut, oftast efter en dragning av handläggaren.

– De inledande åtgärderna kan vi som handläggare göra själva. Om det inte blir någon utredning är det ombudsmannen som tar beslut om det efter en föredragning av handläggaren. Blir det en lite större utredning leder det till ett beslut som ombudsmannen brukar göra vissa uttalanden om beroende på vad man får för svar från myndigheten, säger Sophia Häggmark Elmér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!