Kommunens strid med fastighetsägare fortsätter

I höstas planerade kommunen att begära handräckning av kronofogden för att få en fastighetsägare på Djupviken att ta bort en friggebod som byggts på kommunal mark. Ännu har inget hänt men nu ska ett platsbesök göras.

En fastighetsägare i närheten av Fårösundet ligger i strid med kommunen efter att ha uppfört en friggebod på kommunens mark. Ärendet är bara ett av många som kommunen tvingas handlägga varje år.

En fastighetsägare i närheten av Fårösundet ligger i strid med kommunen efter att ha uppfört en friggebod på kommunens mark. Ärendet är bara ett av många som kommunen tvingas handlägga varje år.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2021-05-24 21:00

Fastighetsägare som använder kommunal mark för diverse privata ändamål är ett återkommande problem för kommunen. 

Ett av de nu pågående ärendena avser en villaägare i närheten av Fårösundet som uppfört en friggebod på kommunens mark. Helén Eriksson, enhetschef för plan-, bygg- och markfrågor på samhällsbyggnadsförvaltningen, berättar att friggeboden är byggd över en inspektionsbrunn tillhörande fastighetens värmeanläggning och fastighetsägaren har hävdat att boden därför är svår att flytta. 

– Men boden står på kommunal mark så den måste bort, konstaterar Helén Eriksson.

När PT skrev om ärendet i september i fjol planerade kommunen att begära handräckning av kronofogden

– Tyvärr kom snön tidigt och tjälen gjorde att det inte gick att titta på anläggningen då. Men vi ska göra ett platsbesök nu i slutet på maj tillsammans med en expert för att se vilka åtgärder som krävs, uppger Helén Eriksson som hoppas att handräckning av kronofogden inte ska behövas men säger att det annars blir nästa steg.

Varje år inkommer anmälningar, ofta från närboende, som noterat det otillåtna bruket av kommunens mark. Ärendena handläggs skyndsamt men processen kan ibland bli väldigt långdragen då villaägare sällan ger sig i första taget.

– Det är fruktansvärt resurskrävande, konstaterar Helén Eriksson.

Hon berättar att handläggarna aldrig åker ensamma till platsen när tillsyn ska göras, utan de är alltid två stycken.

– Även om fastighetsägare ofta vet att de har gjort fel kan en del vara väldigt otrevliga.

Helén Eriksson säger att det kan ta uppemot två år innan ett ärende kan slutföras. 

– Men om det varit ett ärende i ett område sprids det ofta som ringar på vattnet och andra tänker till och tar undan sådant som de vet är otillåtet.

Varför problemet med villaägare som tar kommunal mark i anspråk är så pass vanligt, kan Helén Eriksson inte svara på. Men att det skulle bero på att folk vet att de ofta kommer undan med det håller hon inte med om.

– Det är ju inte så att vi i efterhand gör fastighetsregleringar för att legalisera sånt som redan uppförts, får vi in anmälningar så är kravet att sakerna plockas bort. Många verkar se kommunens mark som "vår mark" men vi har ju ett ansvar som fastighetsägare och allmänna ytor ska inte privatiseras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!