Kommunens plan för fastigheten då demensboendet stängs

Det uttjänta demensboendet Munkberga, som i dag har 40 platser, ska ersättas av Skogsgården som just nu håller på att byggas. Socialtjänsten har sagt upp hyreskontraktet för Munkbergas fastighet från och med halvårsskiftet 2025. Vad som sedan ska hända med lokalerna är oklart.

Munkberga är uttjänt och i närtid kommer kommunen att stänga demensboendet. (Arkivbild)

Munkberga är uttjänt och i närtid kommer kommunen att stänga demensboendet. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2024-02-11 10:30

Munkbergas demensboende byggdes på 1970-talet för personer med mindre hjälpbehov än de som bor där idag. Redan 2019 skrev Piteå-Tidningen att dörröppningarna till toaletterna är trånga och inte tillåter passage med teknisk utrustning eller brukare som behöver stöd av två personer. Samma år förbjuds Piteå kommun av Arbetsmiljöverket att låta sin personal hjälpa rörelsehindrade äldre med sina behov i de trånga utrymmena. 

undefined
Munkberga är uttjänt och i närtid kommer kommunen att stänga demensboendet. (Arkivbild)

Planen var att stänga Munkberga och ersätta det med ett nytt demensboende 2022. Flytten har dragit ut på tiden, men vid årsskiftet är det tänkt att brukarna ska flytta in i det nya boendet Skogsgården som ska ha 80 platser. Från och med halvårsskiftet 2025 har socialtjänsten sagt upp hyreskontraktet för Munkbergas lokaler. Vad som sedan händer med fastigheten är någonting som kommunens fastighetsavdelning håller på att utreda.

– Vi tittar på olika alternativ och vad som krävs för att genomföra dem. Det är i sin linda kan man säga, säger Piteå kommuns fastighetschef Kerstin Albertsson Bränn.

Vilka alternativ finns?

– Primärt tittar vi på om det finns något behov internt inom kommunens sfär. Sedan beror mycket på hur vi kan anpassa lokalen på ett lämpligt sätt till en rimlig kostnad naturligtvis. Vi kollar också på möjligheten att avyttra och vad krävs i så fall för att göra det. Bland annat måste detaljplanen ändras.

undefined
Fastighetschefen Kerstin Albertsson Bränn säger att kommunen håller på att utreda vad som ska hända med fastigheten. (Arkivbild)

Ska Piteå kommun behålla fastigheten behöver man göra anpassningar.

– Oavsett vad det blir för verksamhet behövs en viss anpassning, det utgår jag ifrån.

Hur skulle du bedöma skicket på fastigheten?

– Det finns ganska stora behov av anpassningar både när det gäller teknik, men också takhöjden som är begränsad. Det måste vara en lämplig verksamhet som eventuellt ska vara i fastigheten. Det kommer kosta resurser också.

När blir det klart vad som händer med fastigheten?

– Det är svårt att säga. Vi kollar av internt inom kommunen med jämna mellanrum. Verksamheternas behov kan förändras och eftersom att det här inte händer i morgon måste vi kolla av allt eftersom. I nuläget finns det inga behov, men vi har en del tankar och idéer som vi vill kolla av. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!