Likviditeten, det vill säga pengarna på kontot, är viktig för betalningsförmågan. Framförallt på kort sikt. För Piteå kommun har kassan minskat kraftigt under de senaste åren till följd av investeringar via eget kapital.
– Det händer mycket i vårt samhälle och de sista fem åren har vi haft ett stort investeringstryck i hela kommunkoncernen. Det gör att vi har investerat mer än vad som blir ett nollsummespel och då minskar pengarna i kassan, säger Åsa Öberg, ekonomichef på Piteå kommun.
Att minska kassan har delvis varit ett medvetet val enligt Åsa Öberg.
– Eftersom Riksbanken har en negativ styrränta måste kommuner betala inlåningsavgifter om man ligger med för mycket pengar på bankkonton. Vi har jobbat målmedvetet tillsammans med förvaltningar och bolag för att gasa och bromsa hur mycket pengar vi har i kassan.
Trots en nedgång har kommunens likviditet ändå legat omkring 100 miljoner kronor. För hela kommunkoncernen har siffran varit högre – omkring 200 miljoner kronor. Siffror som nu rasar drastiskt nedåt.
Sedan mars 2019 är kommunens likviditet negativ och i augusti väntas den nå minus 100 miljoner kronor för att sedan passera minus 150 miljoner kronor i november. Enligt samma prognos passerar kommunkoncernen minusstrecket före juli 2019 och i november är också den under 100 miljoner kronor.
– Det är ingen fara i dag. Eftersom kommunen och kommunkoncernen har samma kassa så ligger vi på plus. Men i slutet av året så kan den ligga på minus om vi inte går ut och lånar till stora investeringar. Det kommer vi att behöva göra framöver och då kommer den här kurvan att se annorlunda ut, säger Åsa Öberg.
De kommunala bolagen har tidigare lånat pengar för investeringar och kommer att fortsätta med det under året. Kommunen har i dagsläget inga lån, men det kommer att ändras inom en snar framtid för att kassan inte ska sina.
– Vi har använt vårt koncernkonto för att vi inte ska behöva låna pengar, men det kommer till en gräns när vi inte kan det, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).
Kommunens mål är att inte låna pengar – med undantag för strategiskt viktiga investeringar. Dit räknas bland annat det nya vård- och omsorgsboendet på Berget som kommer att behöva belånas enligt Helena Stenberg.
– Jag tycker det är jättebra att vi har varit försiktiga och att vi inte har några lån. Men behoven är stora och för de här undantagen har vi sagt att det är okej att låna.