Kommunen i tvist med åkeri efter markaffär

Piteå kommun är inblandad i en rättstvist mot ett lokalt åkeri. Företaget köpte en tomt av kommunen, men bröt mot avtalet och krävs på drygt 900 000 kronor i vite. Efter att kommunen sålt tomten har den ökat i värde med cirka 2,5 miljoner kronor på ett drygt år.

Piteå kommun tar ett lokalt åkeri till domstol efter att företaget brutit mot villkoren i en tomtaffär. (Arkivbild)

Piteå kommun tar ett lokalt åkeri till domstol efter att företaget brutit mot villkoren i en tomtaffär. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2024-06-03 17:02

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun är inblandad i en rättstvist med ett lokalt åkeri som brutit mot ett köpeavtal och nu krävs på 900 000 kronor i vite.
  • Åkeriet köpte en tomt av kommunen med krav på att bygga en fastighet och inte sälja vidare inom två år, men bröt mot båda förpliktelserna.
  • Trots möjliga viten på 900 000 kronor tjänar åkeriet 1,7 miljoner kronor på affären efter att tomten sålts vidare två gånger och ökat i värde med totalt 2,5 miljoner kronor.

Åkeriet köpte en tomt i Öjebyn av Piteå kommun för 456 036 kronor.

I köpebrevet förbinder sig företaget att bygga en fastighet och inte sälja tomten vidare inom två år. 

Men åkeriet bryter mot avtalet på bägge punkterna – man säljer tomten vidare för 2,6 miljoner kronor innan två år har gått och någon byggnad har man inte uppfört på marken.

Kommunens krav var belagda med viten och nu kräver man åkeriet på två gånger köpesumman – sammanlagt drygt 900 000 kronor.

Innan åkeriet sålde marken påminde Piteå kommun ägarna om vitesklausulen, men företaget gick trots detta vidare med försäljningen. 

Dennis Jonsson, tf avdelningschef på kommunens planeringsavdelning för kommunens talan i Luleå tingsrätt där tvisten har hamnat.

– Den juridiska processen får visa vad det blir. Företaget vi driver ärendet mot har inte byggt något på tomten, säger han.

undefined
Tvisten är uppe i Luleå tingsrätt och en inledande förhandling i målet hölls förra veckan. (Arkivbild)

"Köparen är införstådd med att fastigheten inte får användas som spekulationsobjekt eller som medel för obefogad kapitalvinst", står det i köpebrevet som både kommunen och åkeriet skrivit under.

Efter bara cirka ett halvår såldes tomten vidare ytterligare en gång. En stor fastighetsägare i Piteå betalade 2,9 miljoner kronor för marken som Piteå kommun fick 456 036 kronor för.

Även om bägge vitena på drygt 900 000 kronor faller ut tjänar åkeriet 1,7 miljoner kronor på affären. 

Sålde inte kommunen till underpris?

– Vi har bestämda taxor som vi uppdaterar varje år. Men ibland hänger de inte riktigt med när prisutvecklingen går snabbt som den gjort i detta fall. Det blir ju lika för alla, men vi behöver följa med marknadsutvecklingen, säger Jonsson.

Kravet på vite ställer kommunen mot åkeriet som köpte tomten i första läget.

– Vi har ett avtal med dem vi sålde marken till och det som hände sedan är utanför vår kontroll. Kravet står fast, det är ingenting nytt där, säger Dennis Jonsson.

Under de inledande förhandlingarna förra veckan deltog tf avdelningschefen, en domare och två personer från åkeriet. Företaget är sparsam med kommentarer om rättstvisten.

"Finns ingenting att kommentera, mycket god kontakt med kommunen", skriver ägaren i ett mejl till PT.

Även Dennis Jonsson är inne på att förhandlingarna går framåt.

– I en juridisk process måste man prata med varandra och det är det vi gör nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!