När fastighets- och serviceförvaltningen berättade om sin verksamhet förra kommunfullmäktige lyfte förvaltningschefen Jan Ställ problemet för politikerna.
– Vi har ett uppdämt behov av underhåll och reinvesteringar i storleksordningen 300 miljoner, sade han.
330 miljoner kronor för att vara exakt, men summan ökar för varje år.
– Vår bedömning är att vi behöver en budgetförstärkning med 30 miljoner kronor årligen för att kunna beta av den här underhållsskulden. Även om vi skulle få 30 miljoner till skulle det ta många år innan vi är ikapp, säger Jan Ställ.
Budgeten för underhåll och återinvesteringar uppgår till 67 miljoner kronor under 2017. En stor del av det är avsatt till skador av mer akut karaktär.
– I år räknar vi med att lägga 25 miljoner i felavhjälpande underhåll. De pengarna skulle vi mycket hellre lägga på planerat underhåll. I stället för att lappa och laga skulle vi vilja satsa långsiktigt, säger Jan Ställ.
Uteblivna investeringar i det befintliga fastighetsbeståndet får hela tiden konsekvenser.
– Vi får ett försämrat fastighetsbestånd med störningar på verksamheteten och försämrad arbetsmiljö. I värsta fall måste lokaler stängas. Det blir kapitalförstöring, säger Jan Ställ.
Mellanstadiet i Öjebyn är ett exempel på lokaler som stängts. Även avdelningar på Norrgården har varit stängda. Avskrivna fastigheter som förvaltningen följer noga kallas internt för ”riskobjekt”. Jan Ställ nämner några exempel:
– Nolias ishall är inte hälsovådlig att vistas i, men den är väldigt sliten. Helgenäs förskola och gamla träskolan i Rosvik är exempel på fastigheter som vi håller ögonen på.
Underhållsberget bottnar bland annat i att en stor del av de kommunala fastigheterna byggdes under 1960-, 70-, och 80-talet.
– Det byggdes delvis med ny teknik, platta tak, flytande golv och lättväggar. Vilket har gett en kortare livslängd än gamla sortens stenhus och timmerbyggnader.
I vissa fall har byggnaderna varit så slitna att kommunen valt rivning före renovering.
– Några exempel är Strömnäs skola och Munksunds skola. De var inte värda att satsa på, säger Jan Ställ.
Enligt honom är inte situationen unik för Piteå.
– De flesta kommuner brottas med problemet att man inte har pengar till underhåll.
Marita Björkman (S), ordförande i fastighets och servicenämnden, tycker att de borde få mer pengar till underhållet.
– Jag och Janne (Ställ) försöker prata om det här när vi har sammankomster med budgetberedningen och kommunledningen. Men i slutändan är det en prioriteringsordning som fullmäktige gör, säger hon.
0911-645 54