Tomtköerna i Piteå slås ihop till en

Intresset för kommunens två tomtköer är stort och hittills i år har villatomtkön fått 70 nya medlemmar. Nu föreslår samhällsbyggnadsnämnden att köerna slås ihop till en.

För några år sedan såldes och bebyggdes tomterna på Strömnäsbacken. (Arkivbild)

För några år sedan såldes och bebyggdes tomterna på Strömnäsbacken. (Arkivbild)

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2022-10-15 12:30

Piteå kommun har idag två olika tomtköer, en för villatomter och en för fritidshustomter. Villatomtkön har i dagsläget 479 sökande och fritidstomtkön har 216 sökande. De som stått längst i villatomtkön har stått där sedan 1973 och de i fritidstomtkön sedan 1977.

I dagsläget är årsavgiften för respektive tomtkö 300 kronor och 300 kronor vid nyanmälan.

Att samhällsbyggnadsnämnden nu vill slå ihop de båda köerna beror till stor del på att gränsen för vad som tidigare räknades som fritidshusområde har suddats ut och det är numera ibland svårt att bedöma om ett område räknas som fritidshusområde eller villaområde.

undefined
Tomtkön för fritidshus ska slås ihop med kön för villatomter och bli en kö för småhus. (Arkivbild)

Exempel på en sådan situation skulle kunna vara vid en framtida exploatering av Fårön. För att underlätta hanteringen och undvika missförstånd föreslår samhällsbyggnad därför en enhetlig tomtkö. 

"De olika tomtköerna bidrar till otydlighet eftersom man kan förvänta sig att Piteå kommun tillhandahåller två olika typer av tomter. Förväntningar på vad fritidstomtkön ska ge motsvaras inte av det Piteå kommun levererar", står att läsa i handlingarna. 

De som har stått i fritidstomtkön erbjuds plats i den tomtkö som blir kvar (villatomtkön). Placeringen i kön blir efter det anmälningsdatum man hade i fritidstomtkön. 

Då det gäller kommunens bostadsförsörjningsansvar används inte heller längre begreppet fritidsbostäder. Kommunen anser att olika tomtköer bidrar till otydlighet eftersom man kan förvänta sig att Piteå kommun tillhandahåller två olika typer av tomter, vilket inte är fallet. 

undefined
För några år sedan såldes och bebyggdes tomterna på Strömnäsbacken. (Arkivbild)

Emelie Lindgren, mark- och exploateringshandläggare, beskriver intresset för tomtkön som stort. 

Vad vill Piteåborna ha för typ av tomter och var ska de finnas?  

– Det är svårt att säga. Man kan inte bocka i särskilda intresseområden, däremot kan man göra en anteckning om var man helst vill ha en tomt, säger hon.  

undefined
Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att Piteås två tomtköer slås ihop till en. (Arkivbild)

Märks hög inflation och höga räntor på tomtkön? 

– Det har jag inte märkt. Det är som sagt många som tillkommit i år och ingen som lämnat. 

Det görs även en revidering av administrationen kring tomtkön. Detta bland annat för att det är olika tillvägagångssätt för betalning av nybyggnadskarta beroende på om köpet sker från tomtkatalogen eller via tomtkön. I reviderad bestämmelse förtydligas även att köparen förlorar sin tomtköplats vid ångrat köp av tomt. 

Slutgiltigt beslut om tomtköerna tas av fullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!