I en inlaga till Piteå kommun från Ingrid capacity framgår det att man är överens med Pite enerigi om ett anslutningsavtal, men bolaget avvaktar med att signera ett avtal med Piteå kommun till dess att man har säkrat ett långsiktigt avtal för marken. Piteå kommun har erbjudit Ingrid capacity ett arrendeavtal på 10 år som därefter förlängs med ett år i taget. En investering i batterilager ligger på mellan 50 och 150 miljoner kronor och batterierna har en förväntas livslängd på mellan 15 och 20 år.
"Kortare arrendeavtal än 15 år är av naturliga skäl inte ett alternativ då vi behöver kunna räkna hem investeringen under flera år", skriver Ingrid capacitys projektutvecklare Martin Tiidus Ivarsson till Piteå kommun.
Erik Zsiga, ansvarig för PR och kommunikation på Ingrid capacity, utveckar för PT:
– Det blir svårt att räkna hem investeringen på kortare tid än 15 år. Jag ser inte att det skulle vara möjligt. Piteå kommun och Pite energi behöver ju inte betala för energilagret, utan det är en investering som Ingrid capacity gör. Då batterierna har en livslängd på mellan 15 och 20 år vore det också hållbarhetsmässigt onödigt att skrota batterierna i förtid, säger han.
Enligt bolaget möjliggör energilager elnätets behov av att skapa balans i överföringsnätet. För att elsystemet ska vara i balans behöver det produceras lika mycket el som det används varje sekund. Med en ökad elanvändning och kraftig utbyggnad av förnyelsebar elproduktion ökar behovet av resurser som kan balansera elsystemet.
– När det är överskott i nätet tar vi helt enkelt hand om elen, och när det är underskott så släpper man tillbaka elen till nätet. Den stora fördelen med energilager är för transmissionsnätet (tidigare kallat stamnätet) som drivs och utvecklas av Svenska kraftnät, säger Erik Zsiga och fortsätter:
– Men det finns också lokala fördelar. Skulle etableringen bli verklighet skulle det också göra Piteås lokala elnät mer stabilt och mer motståndskraftigt mot strömavbrott. Det är också kostnadseffektivt då vi bidrar till att minska belastningen på det lokala elnätet. Pite energi behöver då inte investera lika mycket i att underhålla nätet, vilket i så fall skulle spara pengar för elkunderna i Piteå.