Stadsarkitekt Florian Steiner har nämligen svarat Trafikverket att det finns flera byggnader med stora kulturmiljövärden, sådana som är "essentiella för förståelsen av stationssamhällens historia, dvs stationsbyggnader, skolor och hotellbyggnader."
Just den formuleringen är väl inte så konstig, men när Steiner sedan lämnar flera exempel reagerar ordföranden i Koler intresseförening, Majvor Sjölund, med förvåning.
Om Koler står det så här; "Storheden 1:40, skolan, Storheden 1:28, lärarbostad, välbevarad skolmiljö från 1920-talet. Storheden 1:49, stationsbyggnad, 1890-talet, av största vikt för förståelsen av samhällets framväxt och historia. Alla byggnader får inte förvanskas."
– Ja, då är kommunen extremt sent ute, för järnvägsstationen revs för tio år sedan, säger Sjölund.
Hon fortsätter med att konstatera att det hade varit trevligt om kommunen engagerat sig i frågan då, innan det var för sent.
– Det en stor sorg att Jernhusen sålde den för rivning, mycket av platsens betydelse gick förlorad. Tyvärr var det ingen på kommunen som reagerade då, trots att det i gamla översiktsplanen påtalades vikten av att den bevarades, säger hon.
Sjölund säger också att vad gäller lärarbostaden så är den inte alls i gott skick, utan tvärtom ett kråkslott med trasiga fönster, en skam för byn.
– Det har ägts av en äldre, sjuklig man som har gått bort nu och jag kan förstå att han inte orkat hålla efter det, men nu är det i så dåligt skick att vi i byn helst skulle se att huset revs. Det är en fara för både människor och djur nu.
Hon tycker generellt att det är bra att Trafikverket vill åtgärda husen, men konstaterar att det i vissa fall är alldeles för sent. Man kan ju till exempel inte byta fönster i en byggnad som är riven.
Marie Andersson på Trafikverket säger att de har noterat att det finns byggnader av riksintresse i bland annat Koler och att man kommer att ta särskild hänsyn till det.
– Istället för att byta fönster, kan man till exempel byta glas i de befintliga ramarna, säger hon.
Andersson berättar att inventeringen ska bli klar i år och att insatserna sedan ska genomföras under 2023 och 2024.
Inventeringen beräknas för region Nord kosta 5,3 miljoner kronor och för åtgärderna har budgeterats 12,5 respektive 13 miljoner kronor för 2023 och 2024.