Kommunen vill fortfarande ha biogas

De rödgröna vänder i frågan om biogasen. Nu säger man att man vill göra en omstart av satsningen, och att man har pengar att lägga. Men klart mindre än vad som diskuterats tidigare.

Intresserad. "Det ska bli intressant att höra vad de har för idéer", säger Björn Olofsson om S, V och MP:s debattartikel.

Intresserad. "Det ska bli intressant att höra vad de har för idéer", säger Björn Olofsson om S, V och MP:s debattartikel.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2017-03-21 18:45

På gårdagens debattsida uttalade sig bland andra kommunalrådet Helena Stenberg om att S, V och MP har ambitionen att göra en omstart av biogassatsningen. Med det menar de att man kanske vill starta småskalig produktion. I det nedlagda storskaliga biogasprojektet var planen att Piteå kommun skulle blivit delägare i Piteå biogas. Det hade krävt en insats på 60 miljoner kronor. Men kommunen vågade inte gå med i det.

– Vi gjorde bedömningen att det är för stort för oss och ekonomiskt osäkert, säger Helena Stenberg, (S).

Nu vill man satsa 15 miljoner kronor under fem år för att utveckla "de gröna näringarna".

– Vi vill se på småskalighet. Vi har beslutat om en utvecklingssatsning som ska jobba med den här sortens frågor. Det innefattar då inte bara biogas, men det en av delarna som vi tycker att man ska titta närmare på, säger Helena Stenberg.

Man har väl sagt att småskalig produktion är en minusaffär. Varför vill man då jobba med det och hänvisar till risken för dålig ekonomi i just storskalig produktion?

– Det är svårt att säga i dag var det landar i slutändan. Det måste vi samtala om, titta runt på olika projekt i landet. Det finns också flera exempel på just storskaliga projekt där ekonomin gått dåligt, säger Helena Stenberg.

Från Piteå biogas sida är man tveksam men försiktigt positiv efter debattartikeln.

– Det ska bli intressant att höra vad de har för idéer. Det finns många miljöfördelar med biogasen. Men man måste också våga satsa för att det ska bli någonting. Det måste få kosta initialt, säger Björn Olofsson, ordförande för Piteå biogas.

Vad kan man då göra med bara en bråkdel av vad den stora gemensamma anläggningen hade kostat?

– Ja jag vet inte riktigt vad de vill få ut i så fall. Det går inte att göra fordonsgas med en mindre anläggning än vi pratat om. Inte diesel heller. El och värme kan man göra, men det är knappast någon lysande ekonomi i det i en mindre anläggning heller, säger Björn Olofsson.

Hur som helst kan tiden vara knapp. Piteå biogas har bolagsstämma på onsdag och då ska man diskutera miljötillståndet de har och hur man ska gå vidare.

– Det ligger och tickar pengar i två–tre år till. Så vi måste besluta om vi ska fortsätta eller lämna tillbaka det. Men det vore tråkigt att kasta in handduken efter all den här tiden, säger Björn Olofsson.

Biogas

Piteå biogas består av 17 lantbrukare som gått ihop och bildat bolaget. Målsättningen har varit att producera biogas från eget gödsel.

Metanavgång från djurhållning är ett stort klimatproblem. Genom att röta gödsel minskar utsläppen av växthusgaser och produkterna man får kan ersätta fossila bränslen som diesel och bensin.

I dag finns många biogasanläggningar i södra Sverige och över 40 000 fordon körs på det. Vanligt är att stadsbussar väljer bränslet.

Biogödsel är det som blir kvar efter rötningen och kan användas istället för konstgödsel på åkrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!