Kommunen vänder i boendefrågan

Ideella organisationer kraftsamlar för att lösa boendefrågan för de unga tillståndssökande i Piteå som just nu är hemlösa. Rädda barnen har fått ett regeringsbidrag, vilket har fått Piteå kommun att öppna för samarbete.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) menar att det finns en tydlig ambition från kommunens sida för att ordna ett boende åt dessa ungdomar. (Arkivbild)

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) menar att det finns en tydlig ambition från kommunens sida för att ordna ett boende åt dessa ungdomar. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-10-02 20:39

PT berättade den 24 september om Soltan Asghari och Zaher Jafari, som är två av flera unga människor i Piteå, som helt saknar boende i väntan på besked från Migrationsverket. Nu arbetar bland annat Rädda barnen och Svenska kyrkan för att ordna ett boende åt dessa ungdomar. Rädda barnen har fått ett regeringsbidrag på 25 miljoner kronor (för hela Sverige) som ska användas till att hjälpa dessa ungdomar. Nu öppnar även Piteå kommun upp för ett samarbete.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) anser att situationen måste lösas.

– Självklart måste vi också engagera oss i att lösa det här nu, vi kan inte ha folk liggandes ute, säger han.

Ett tänkbart alternativ är att Piteå kommun ordnar en lokal, som Rädda barnen betalar hyran för, där ungdomarna kan bo tills vidare.

– Det är en bra startpunkt för en diskussion. Det här måste lösas, jag kan inte gå in på några detaljer just nu, det är ingenting bestämt ännu. Men det är min bestämda uppfattning att vi kan inte bara sitta och vänta, säger Anders Lundkvist.

Förra veckan sammanträdde bland andra Rädda barnen och Svenska kyrkan för att diskutera tänkbara lösningar på boendefrågan för ungdomarna.

– Vi jobbar med två spår. Det ena är att hitta fadderfamiljer till ungdomarna, som kan ta emot dem mot en symbolisk summa. Det här är ingenting man gör för att få pengar, utan för att man vill hjälpa, säger Anna-Stina Eriksson, diakon i Piteå församling.

– Det andra spåret är att vi hittar en lokal där ungdomarna kan bo kollektivt. Det blir inget HVB-hem, utan de får i stort sett sköta sig själva, men vi kommer i så fall ordna så att det finns tillsyn av volontärer varje dag, säger hon.

Anna-Stina Eriksson berättar att man i huvudsak fokuserar på det andra alternativet just nu, men det finns en del teknikaliteter som måste redas ut.

Elin Åberg är processledare för Rädda barnens projekt ”R4” (Regeringsbidrag fyra, som projektet heter) i region Nord.

”Frågan om att starta ett kollektivt boende måste undersökas utifrån olika aspekter så som tillsyn, hyreskontrakt, försäkringar och säkerhet.”, skriver hon i ett mejl till PT.

Eftersom Rädda barnen har ”bristande resurser” i Piteå söker organisationen en samarbetspartner ”för att möjliggöra kontraktskrivning av lokalhyra”, skriver hon vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!