Kommunen valde cityalternativet

Redan 2008 lämnade Piteå kommun ett remissvar där man förordade centrumalternativet. "Våra argument håller än", säger kommunalrådet Helena Stenberg, som är tveksam till en folkomröstning i frågan.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är trygg med att man valde rätt då man redan 2008 förordade centrumalternativet. "Argumenten håller än", säger hon.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är trygg med att man valde rätt då man redan 2008 förordade centrumalternativet. "Argumenten håller än", säger hon.

Foto: Gunnel Ekman / Piteå kommun

Piteå2022-03-08 21:00

Allt handlar förstås om vad man vill folkomrösta om, vilket kommunalrådet inte tycker riktigt klart framgått i debatten.

– Först måste det här folkinitiativet få ihop det antal röster som krävs, får de det måste kommunfullmäktige behandla frågan och fatta beslut om folkomröstning eller inte, men vi får enligt lag inte lyfta en fråga som vi inte kan påverka, säger Stenberg.

undefined
Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är trygg med att man valde rätt då man redan 2008 förordade centrumalternativet. "Argumenten håller än", säger hon. (Arkivbild)

Hon påpekar att det i lagen står att man inte kan folkomrösta om "det man inte har rådighet över". Det innebär att man inte kan ställa två olika alternativ mot varann, eftersom Trafikverket äger frågan och vad väljarna skulle rösta för är då oväsentligt.

Intresseföreningens uttalade mål är att genom en folkomröstning övertyga kommunen att i sin tur verka för att beslutet ska ändras.

undefined
Sara Hall, kassör i den nystartade intresseföreningen, säger sig vara övertygad om att Trafikverket skulle riva upp sitt beslut om kommunen bad om det.

– Jag är helt säker på att om kommunen sa att de hade ändrat sig, att de hellre skulle se E4-alternativet, ja då skulle Trafikverket riva upp sitt beslut, sa styrelseledamoten Sara Hall igår.

Kommunen hävdar motsatsen:

– Trafikverket har ju till och med sagt att även om de gjorde om hela järnvägsutredningen så skulle de komma fram till samma sak, att Centrumkorridoren är det bästa alternativet, det skulle bara bli förseningar, påpekar Helena Stenberg.

Hon säger sig välkomna engagemanget, men vill uppmana kommuninnevånarna att verkligen ta reda på fakta.

– Det är mycket känslor och åsikter, man kanske inte alltid baserat på fakta.

undefined
Trafikverkets Urban Eriksson säger att E4- och Lomtjärnsalternativet skulle vara mycket komplext och svårt att genomföra med alla anslutningsvägar. (Arkivbild)

Urban Eriksson säger att Trafikverket inte gör något politiskt ställningstagande, utan att allt handlar om transportsystemet och dess funktioner.

– Vi har kommit fram till att centrumalternativet är bäst. Det finns till exempel en mängd komplexa och svåra frågor runt E4-alternativet; flera företag som Forslunds och Wibax skulle behöva bort och E4 dras antingen under eller över banan, anslutningen till Timmerleden vore också en svår nöt att knäcka.

undefined
Så här tänkte sig Piteå kommun att vyn från Byxtorget ner mot vattenspegeln i Södra hamn kunde se ut med ett tåg på väg in till resecentrum. Bilden publicerades i en broschyr 2009.

På frågan varför kommunen förordade cityalternativet, svarar Helena Stenberg att de argumenten håller än:

– Vi vill ha ett centralt resecentrum, att infrastrukturen för industrierna ska fungera och att vi ska få bort den bullriga godsbangården och kunna utveckla det området på ett bra sätt. Den attraktiva vattenspegeln i Södra hamn ska också vara kvar.

Piteå kommun håller just nu på att bygga upp en organisation som ska jobba med planering runt Norrbotniabanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!