Kommunen: "Uppsjö av villkor"

Mikael Ferm, enhetschef vid miljö- och hälsoskydd, förstår upprördheten bland byborna i Markbygden, men förklarar kommunens roll som tillsynsmyndighet i Markbygdsprojektet.

"Villkoren skyddar både bolagen och de boende", säger Mikael Ferm, enhetschef vid miljö- och hälsoskydd.

"Villkoren skyddar både bolagen och de boende", säger Mikael Ferm, enhetschef vid miljö- och hälsoskydd.

Foto: Jan Westerberg

PITEÅ2019-07-21 05:00

För den här typen av etablering behövs antingen kommunal tillstyrkan eller regeringens tillåtlighet, vilket projektet i Markbygden har, i första steget. Sedan krävs miljöbarkstillstånd från länsstyrelsen.

Mikael Ferm, som är insatt i projektet, förklarar att Piteå kommun är tillsynsmyndighet och ser till att de villkor som fastställts efterföljs.

– När tillstånden ges får bolagen en uppsjö av villkor att efterleva, och som tillsynsmyndighet har kommunen skyldighet att kolla huruvida de följer villkoren, säger Mikael Ferm till PT.

Ferm tillägger att uppföljningen är omfattande och att fysiska möten, mejl- och telefonkorrespondens sker löpande. Skulle ett villkorsbrott uppdagas är det kommunens skyldighet att lämna det vidare till miljöåklagare för granskning. Bland de viktigaste villkoren att upprätthålla nämns bullernivån, örnar och örnbons fredande samt att höjden på vindkraftverken inte får överskrida den bestämda höjden.

Som tillsynsmyndighet har inte kommunen en egen miljökonsekvensbeskrivning, men de remissyttrar sig från miljö- och tillsynsnämnden till länsstyrelsen inför tillståndsgivanden.

Ferm tillägger att boendemiljön, oavsett vilken industri som påverkar närområdet, är viktig och att kommunens arbete ska säkerställa detta.

– Jag förstår människors dilemma när man hamnar i närheten av någon industri, men samtidigt så är spelreglerna på det sättet att villkoren skyddar både bolagen och de boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!