Kommunfullmäktige beslutade vid sitt senaste sammanträde att införa den nya e-tjänsten Piteförslag som ska göra det enklare för Piteåborna att lämna in förslag till kommunen. Genom att logga in i e-tjänsteportalen med e-legitimation kan medborgare lämna sitt förslag i ett digitalt formulär där det även finns möjlighet att bifoga filer som kan styrka förslaget.
För medborgare som inte har e-legitimation kommer det finnas möjlighet att lämna in förslag via handläggare.
Andra medborgare kan sedan gå in och stödja de förslag de tycker är bra. Om ett förslag får 42 underskrifter går det vidare till beredning, 42 underskrifter motsvarar en promille av Piteå kommuns befolkning.
Efter två månader avaktiveras de förslag som inte fått tillräckligt stöd.
Piteförslag ska, åtminstone till en början, vara ett komplement till medborgarförslagen som funnits sedan 2004. Tanken med Piteförslag är att nå nya målgrupper och få bättre underbyggda förslag samt mer engagemang runt inlämnade förslag.
Av de cirka 195 medborgarförslag som kommunen beslutat om sedan november 2015 har 122 fått avslag, 52 har ansetts färdigbehandlade, 12 stycken har bifallits och tre stycken till någon del bifallits. Två medborgarförslag har även avvisats. Genomsnittstiden för att behandla ett medborgarförslag har legat på cirka 200 dagar, den längsta handläggningstiden var drygt två år.
Med Piteförslag hoppas kommunen att förslagen ska kunna besvaras inom sex månader.
Många kommuner har redan infört liknande digitala lösningar för förslag från kommuninvånarna, ofta istället för vanliga medborgarförslag. När ärendet behandlades i kommunfullmäktige rådde olika uppfattningar huruvida man skulle pausa de vanliga medborgarförslagen eller använda dem parallellt medan det nya digitala systemet testades.
– Det var olika uppfattningar om detta men kommunfullmäktiges beslut blev att de vanliga medborgarförslagen, där man alltså inte behöver stöttning av 42 personer för att kommunen ska behandla dem, ska vara kvar, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd.
Den digitala tjänsten Piteförslag ska igång inom kort och utvärderas under 2022 när det varit igång i ett år.
– Det ska bli intressant att se vad Piteåborna föredrar, de vanliga medborgarförslagen eller e-tjänsten Piteförslag, säger Anders Lundkvist.