Kommunen tar till hårdhanskarna mot olovligt bygge

Piteå kommun tar strid mot en fastghetsägare som olovligt byggt på kommunal mark. "Nästa steg är en handräckning som Kronofogden gör", säger Helen Eriksson, enhetschef för plan-, bygg- och markfrågor.

En person boende i närheten av Fårösundet har byggt på kommunal mark. "Nästa steg är en handräckning", säger Helen Eriksson på Piteå kommun.

En person boende i närheten av Fårösundet har byggt på kommunal mark. "Nästa steg är en handräckning", säger Helen Eriksson på Piteå kommun.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå2020-09-05 12:00

Det är inte tillåtet att parkera husvagnar, upprätta grillplatser eller bygga friggebodar på kommunal mark. Ändå är det vanligt att dessa saker, och mycket annat, hamnar där.

– Vi brukar få in några anmälningar varje år och handlägger dem så skyndsamt vi kan, säger Helen Eriksson.

Men resurserna är begränsade och arbetet tidskrävande. Tomtägare ger sig sällan utan strid. 

Ifjol fick kommunen ta i med hårdhandskarna mot ett bostadsområde i Öjebyn. Där bötfälldes några personer som vägrat flytta sina släpvagnar och bilar trots upprepade tillsägelser.

Fast det är ovanligt att det behöver gå så långt.

– Först kan folk bli lite arga, men sen vet de att de gjort fel och städar undan sina saker.

Oftast krävs en anmälan innan kommunen agerar.

– Vi har rutiner som vi följer. När det kommit till vår kännedom att det finns byggnader eller annat på kommunens mark skickar vi först ett brev. Där ber vi de här personerna vänligen plocka bort sina grejer och sedan åker vi dit och gör en tillsyn på det hela, säger Helen Eriksson.

Ibland får fuskarna mer tid på sig. Ett sådant fall pågår i närheten av Fårösundet där kommunen efter en tillsyn upptäckte en anläggning som behöver frigöras från marken.

– Personen fick tid på sig för att skicka in en tidsplan, men jag tror att det datumet också gått ut. Nästa steg är en handräckning som Kronofogden gör. Det är egentligen något vi vill undvika, för vi ser ju hellre en frivillig lösning.

Är problematiken vanligare bland strandnära tomter? 

– Det har jag ingen statistik på, men ofta handlar det om små tomter eller där huset tar stor plats. Jag tror också att en del människor tänker att kommunens mark är allas mark. Men så är det inte. Kommunen är en fastighetsägare och har rättigheter och skyldigheter precis som alla andra markägare, förklarar Helen Eriksson.

Trots allt hyser hon hopp inför framtiden. Tidigare insatser i olika områden verkar ha gett ringar på vattnet.

– Vi har sett hur det spiller över så att andra personer hör av sig och ställer frågor. De funderar kring sina trädgårdsland eller om de får klippa gräset. Vi tycker att det är bra om någon vill hålla nere det kommunala gräset där vi bara har underhåll en eller två gånger per sommar, men man får inte ha några byggnader eller annat där.

PT har sökt fastighetsägaren nära Fårösundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!