Efter chockhöjda avgifterna – kommunen tar omtag

Piteåföretagare som överklagat besked om nya tillsynsavgifter får rätt av länsstyrelsen, som upphäver flera beslut. Kommunen ska nu ta omtag.

Länsstyrelsen Norrbotten har upphävt flera av besluten om klassning och årlig avgift för anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter i Piteå.

Länsstyrelsen Norrbotten har upphävt flera av besluten om klassning och årlig avgift för anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter i Piteå.

Foto: Tommy Borg

Piteå2025-02-12 03:30

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun har fått beslut om verksamhetsklassningar och tillhörande tillsynsavgifter upphävda av länsstyrelsen. Avgifterna hade ökat med över 200 procent för vissa företag.
  • Kommunen planerar nu att inleda en dialog med företagarna och ta ett nytt helhetsgrepp på situationen.
  • Länsstyrelsen upphävde besluten inte på grund av avgiftens storlek, utan för att kommunen inte ansågs ha haft stöd för att fatta besluten.

PT har tidigare berättat om chockhöjda avgifter för en del företagare i Piteå kommun, sedan miljö- och tillsynsnämnden reviderat taxan och hur många timmars tillsyn som ska genomföras inom olika anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter.

För fotterapeuterna i stan var beskedet att årsavgiften skulle gå från en dryg tusenlapp till över 3 800 kronor om året – en ökning med mer än 200 procent. En orimlig summa, ansåg flera av de berörda verksamheterna varav några också överklagade till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har nu beslutat att upphäva flera av kommunens beslut om verksamheternas klassning och årliga avgift.

Vad det innebär för verksamheterna återstår att se. Först ska kommunen inleda dialog med företagarna. 

– Vi kommer att kalla verksamheterna till ett möte. Det borde vi egentligen gjort redan från början ska jag ärligt säga, säger Ulf Sjödin (S), ordförande i miljö- och tillsynsnämnden. 

undefined
Ulf Sjödin (S), ordförande i miljö- och tillsynsnämnden, berättar att verksamhetsutövarna kommer att kallas till möte innan några nya beslut fattas. (Arkivbild)

Mötet gäller alla anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter som bedöms ha risk för blodsmitta eller annan smitta, inte bara de som överklagat sina beslut. Om det betyder att samtliga beslut inte gäller är oklart, men Sjödin förklarar att man vill ta ett nytt helhetsgrepp. 

– Vad det innebär för var och en kan jag inte svara på nu. Först vill jag ha samtal med verksamhetsutövarna, vi vill inte förekomma någonting, säger Ulf Sjödin. 

Att länsstyrelsen upphäver besluten grundar sig inte i avgiften som sådan – utan att nämnden inte anses haft stöd för att fatta besluten. De har befogenhet att bestämma avgifter, men nu har det inte gått rätt till enligt föreskrifterna. 

"Enligt länsstyrelsens mening finns det inte stöd i taxan för att nämnden i förväg får besluta att placera in en viss verksamhet i en kategori och fastställa att betalningsskyldighet finns", skriver länsstyrelsen i beslutet.  

undefined
Saha Hibic på Piteå medicinska fotvård hoppas att företagarnas synpunkter kommer att ha effekt. (Arkivbild)

De fotterapeuter PT pratat med är positiva till att bjudas in till möte och hoppas att det kan ha någon effekt på avgiften, även om det inte är själva kostnaden som länsstyrelsen slår ner på. 

– Det är bra att vi inte bara körs över utan att vi ska få vara delaktiga på något sätt och säga vad vi tycker. För oavsett vad så är avgiften för hög, säger Saha Hibic som driver Piteå medicinska fotvård.

undefined
Anneli Skoog menar att det känns motigt att vara småföretagare i Piteå.

Branschkollegan Anneli Skoog på Skoogs fotvård håller med och förmedlar liksom flera andra höjningen gör att det känns svårt att driva företag i kommunen. 

– Det här kom som en chock för oss och damp bara ner i brevlådan. Jag förstår att Piteå hamnar långt ner på rankningen för företagsklimat. Man kan hoppas att de lyssnar och att det blir skillnad, säger Anneli Skoog. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!