Kommunen: "Ska inte hanteras av lekmän"

Kommunen anser inte att man har brustit i hanteringen av Annika Lahtis förvaltarskap. I framtiden kan dock liknande uppdrag komma att hanteras av professionella. "Vissa uppdrag ska inte hanteras av lekmän", säger handläggaren Hanna Backman.

Piteå kommuns överförmyndarnämnd har inte brustit i hanteringen av Annika Lahti, hävdar handläggaren Hanna Backlund.

Piteå kommuns överförmyndarnämnd har inte brustit i hanteringen av Annika Lahti, hävdar handläggaren Hanna Backlund.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-05-16 10:15

Efter att kvinnan som nästan berövade henne livet dömdes i tingsrätten hävdar Annika Lahti att hon fått uppgifter om att läkare uppmärksammade Piteå kommun på hennes våldsbenägenhet långt innan.

– Det beror på vad man menar med kommunen. Boendepersonalen kan ha information om huvudmannen, som kanske inte överförmyndarnämnden har. Även fast det är samma arbetsgivare så råder det ju sekretess mellan socialtjänsten och överförmyndarnämnden, säger Hanna Backman, handläggare på överförmyndarexpeditionen.

Har ni identifierat några brister efter mordförsöket?

– Vi har inte gjort någon utredning i sig, utan det vi har diskuterat i viss mån är vilka uppdrag som ska hanteras av en lekman. Jag har exempelvis försökt avstyra uppdrag där personen har varit dokumenterat farlig och där det har förekommit mycket psykoser. Men där har vi inte tingsrätten med på tåget.

Tycker du att ni har brustit i fallet med Annika Lahti?

– Nej, inte utifrån den information vi har haft.

Enligt lag har ställföreträdare rätt att veta det de behöver veta för att kunna fullgöra sitt uppdrag.

– Är det någon som är dokumenterat farlig, exempelvis dömd för misshandel eller har en missbruksproblematik, så lämnar vi alltid den informationen. Men för att kunna göra det behöver vi ju ha informationen, säger Hanna Backman.

När det finns en risk väljer man hellre en ställföreträdare på en annan ort.

– Ungdomar med svåra missbruksproblem är en typ av ärende som ökar just nu. Där har vi valt att ha ställföreträdare på andra orter. Men det finns begränsat med ställföreträdare och kommuner är inte villiga att dela med sig.

Annika Lahti upplever inte att hon fått tillräcklig stöttning av kommunen efter händelsen.

– Ställföreträdare är inte anställda av kommunen, utan av huvudmannen. Så de ingår inte i det skydd som kommunen har. Vi har försökt pressa systemet och se vad vi kan erbjuda, men det är begränsat.

I början av maj presenterade regeringen en utredning som öppnar för möjligheter att använda sig av professionella ställföreträdare vid svåra uppdrag.

– Jag tror att det är någonting som vi kommer att använda oss av i framtiden. Självklart välkomnar vi det, för det är ju så att vissa av uppdragen som kommer till oss inte ska hanteras av en lekman, säger Hanna Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!