Kommunen ställer högre krav efter tvisten

Efter grannfejden i skärgården har Piteå kommun infört nya riktlinjer som reglerar även höjden på marken i bygglovet. Vad som händer i det enskilda fallet är upp till samhällsbyggnadsnämnden.

Johan Wirtala, avdelningschef på samhällsbyggnad, säger att Piteå kommun nu förbättrar sig genom att ställa krav på nybyggnadskarta vid bygglovsansökningar (Arkivbild)

Johan Wirtala, avdelningschef på samhällsbyggnad, säger att Piteå kommun nu förbättrar sig genom att ställa krav på nybyggnadskarta vid bygglovsansökningar (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-07-28 20:00

Enligt Johan Wirtala, chef för planeringsavdelningen i Piteå kommun, har huset byggts enligt ritningarna men däremot saknas detaljer i bygglovet för hur mycket marken fick höjas. 

– Nu har vi förbättrat oss och kräver en nybyggnadskarta för alla som söker bygglov. Där ska det finnas inritat vilken höjd man ska utgå från. 

Johan Wirtala konstaterar att det finns ett skriftligt godkännande av grannarna för att bygga huset enligt ansökan. Däremot medger han att det inte ger rätt bild av hur det ser ut i dag.

– I ansökan ser man ritningen, men inte höjden på huset som det blev. Med hjälp av en nybyggnadskarta hade det varit lättare.

Har ni någon förståelse för att grannar är missnöjda över att huset blivit högre än de förväntat sig?

– Egentligen är det oväsentligt om jag har förståelse för det, det beror på om man följt de regler vi har satt och det är det vi skickar till nämnden.

Samhällsbyggnad avvisade först klagomålen när husbygget kom igång, men Johan Wirtala medger att Piteå kommun gjorde fel.

– Vi tolkade det som att det var en överklagan på bygglovet och den ska skickas in inom tre veckor. Men när det kom till mark- och miljödomstolen ansåg de att vi skulle göra en tillsyn på om de följt bygglovet. Det har vi nu gjort och vi har skickat in ett förslag till nämnden om hur det ska handläggas. 

Vad föreslår ni?

– Vad tillsynen säger vill jag inte gå in på. Den kommer till nämnden och de ska fatta beslut.

Den klagande grannen vill att huset lyfts upp och material grävs bort. Johan Wirtala konstaterar att nämnden kan fatta beslut om en rättelse, men att det skulle få stora konsekvenser om man skulle besluta att sänka huset.

– Då måste man riva hela huset och bygga något nytt. Då finns det stor chans att man stämmer kommunen för att vi har godkänt bygglovet tidigare.

Är det vanligt att det blir sådana här granntvister i samband med nybyggnationer?

– Det är inte vanligt, men det händer. Det är också därför vi försöker förbättra oss med att ställa högre krav. I 99 fall av 100 behövs ingen nybyggnadskarta och det är lite frustrerande för de som bygger då det kostar en slant att ta fram. Men det är för att minska sådana här tvister. Det tar tid och kostar pengar det med, säger Johan Wirtala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!