Kommunen splittrad om utlöst personal

Det råder delade meningar om personer som Piteå kommun löst ut får konkurrera om andra kommunjobb på lika villkor. Tjänstemännen har en uppfattning och kommunledningen en annan. På måndag ska kommunalrådet Peter Roslund, s, reda ut begreppen med personalenheten.

Annica Holm löstes ut av kommunen och vägrades sedan tillträdde till ett vikariat. Nu råder det delade meningar om ärendet skötts på rätt sätt.

Annica Holm löstes ut av kommunen och vägrades sedan tillträdde till ett vikariat. Nu råder det delade meningar om ärendet skötts på rätt sätt.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-10-18 06:00
PT berättade om Annica Holm i gårdagens tidning. Hon arbetade tidigare inom Piteå kommuns städverksamhet, men slet ut sina axlar och gick sjukskriven under långa perioder. För två år sedan löste kommunen ut henne från anställningen med sex månadslöner.
Via praktik inom äldreomsorgen var Annica på väg tillbaka till arbetslivet. Men när hon sökte vikariat sa kommunen stopp trots att Annica inte kände av sina axlar.
- Jobb inom äldreomsorgen är fysiskt tunga och har man problem med rörelseapparaten är det inte lämpligt att arbeta där. Jag kan inte gå in och kommentera enskilda ärenden, men generellt är det vår hållning, säger Niklas Risberg, personalhandläggare.
Agneta Nilsson, Kommunal, blev väldigt upprörd när hon fick höra hur Annica Holm behandlats. I går sökte hon upp Risberg för att reda ut alla begrepp.
- Vi pratade om Annica och han menade på att det var fel att hon ens fick en praktikplats. Enligt honom kan de inte anställa en person som blivit utlöst för att han eller hon har besvär. Men Annica är bara sjukskriven till 25 procent och måste jobba de övriga 75, säger Nilsson.
"Olika uppfattningar"
Kommunal menar att det inte är klargjort vilka rättigheter deras utlösta medlemmar har.
- Det råder olika uppfattningar om dörren till andra kommunjobb är öppen eller stängd för dem. Som det verkar återanställer Piteå kommun inte utlösta, man vill inte börja om med rehabiliteringen om skadan slås upp igen. Ger man någon en praktikplats så tycker jag att de måste finnas förutsättningar för att den ska leda till en anställning, säger Agneta Nilsson.
Det håller inte Niklas Risberg med om.
- Praktik kan vara ett sätt att undersöka om man passar för ett visst yrke eller inte. Kommunen kanske måste bli tydligare för att inte ge någon falska förhoppningar. När vi tar emot praktikanter måste det göras klart vilka premisser som gäller, säger han.
Enligt s värderingar
Kommunalrådet Peter Roslund, s, tycker inte att det strider mot socialdemokratiska värderingar att lösa ut långtidssjukskrivna.
- Har man provat allt, rehabilitering och annat, så är det kanske mest rättvist för båda parter att det blir ett avslut. Vi måste få nytta för den lön vi betalar, säger han.
Han kände inte till Annica Holm och hennes situation innan han läste PT, men erkänner att det funnits luckor i Piteå kommuns rutiner för långtidssjukskrivna.
- Tidigare kom inte alla lediga jobb in för bedömning om omplacering av en sjukskriven var lämplig. En del annonserades ut direkt, men det är åtgärdat nu, berättar Roslund.
Gäller det även vikariat?
- Även vikariat borde gå att använda i omplaceringsfall.
Kan en utlöst medarbetare söka kommunjobb på lika villkor som andra?
-  I sig ja. I detta fall verkar personalenheten ha gjort bedömningen att jobbet är för tungt. Alla arbetsgivare brukar väga in kompetens och fysiska möjligheter innan man anställer. Jag vet inte heller vilka andra som sökte samma vikariat som Annica Holm, säger Peter Roslund.
Kommunalrådet lovar att titta lite närmare på hur fallet Holm hanterats.
- Jag kommer att informera mig på måndag, säger Roslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om