Kommunen slopar besparingar

Kommunen räknar med ett överskott på nära 35 miljoner kronor för 2010. Nu föreslås slopade sparbeting och ökade ramar för styrelser och nämnder 2011. Någon skattehöjning, som ledande socialdemokrater förespråkar, är inte aktuell.

PITEÅ2010-10-26 06:00
Inför 2010 fastställde kommunfullmäktige ett sparbeting på 1,25 procent för hela verksamheten. Detta ledde till nedskärningar inom bland annat äldreomsorgen vilket gav upphov till ramaskri från personal och anhöriga samt hård debatt i media.
Kommunalrådet Peter Roslund (S) står dock fast vid att besparingarna var nödvändiga trots att prognosen för 2010 visar ett plus på nästan 35 miljoner kronor.
- Det kan man nog säga, besparingarna gav oss 20 - 25 miljoner kronor totalt. Vi ska komma ihåg att det som står på nedersta raden i en kommuns resultaträkning inte är en vinst i ordets rätta bemärkelse - pengarna används på andra konton, säger han och nämner investeringar och avtalspensioner.
Besparingar slopas
På nästa kommunfullmäktige, 15 november, spikas budgeten för 2011. Det förbättrade ekonomiska läget innebär att planerade besparingar på 0,25 procent slopas om kommunstyrelsens förslag går igenom.
- Det blir ganska stora ram-
ökningar för nämnder och styrelser nästa år. Socialnämnden får exempelvis elva - tolv miljoner i reala tillskott plus att den slipper besparingarna på 0,25 procent, säger Roslund.
Någon skattehöjning, som socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S) förespråkade i lördagens PT, är inte aktuell.
- Att höja skatten är ett alternativ, men också den enklaste utvägen. Man måste ta ansvar som kommunpolitiker och inte alltid välja enkla utvägar. En skatte-höjning ska diskuteras grundligt och ingen har lagt förslag om höjd skatt nästa år, säger kommunalrådet.
"Försiktiga i överkant"
Det ekonomiska läget ser alltså tämligen ljust ut, men socialnämndens prognos för 2010 förbryllar. Nämnden låg drygt fyra miljoner kronor plus sista september, men räknar med att gå nästan 5,5 miljoner minus sett över hela året.
- Vi har också reagerat på det och jag tror det finns två orsaker. Våra styrelser och nämnder är alltid försiktiga i överkant och vill hålla ned resultaten. Den andra förklaringen är att socialnämnden redan nu anställer undersköterskor till äldreomsorgen. Men det förklarar inte hela tappet och kommunstyrelsen uppmanar nämnden att jobba för ett nollresultat eller åtminstone
minimera underskottet, säger
Peter Roslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om