Att livsmedelspriserna rusar har knappast undgått någon. Enligt SCB:s prisstatistik är det flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu. För konsumenter märks prishöjningarna tydligt i mataffärerna men även landets kommuner påverkas.
– Hittills har vi sett en prisökning på cirka 18 procent, det motsvarar nästan fem miljoner kronor för 2022, säger Helena Lundberg som inte heller ser någon minskning av kostnadsökningen.
– I november får vi en ny prisavisering från våra grossister och alla höjningar påverkar givetvis även kommande år.
Några tillskjutna medel för de ökade livsmedelspriserna har Måltidsservice inte fått och för att klara de ökade kostnaderna inom befintliga ramar har flera förändringar gjorts i kommunens menyer för förskola/skola och omsorg.
Exempelvis har laxsoppan plockats bort och ersatts av "fisksoppa". Fisk är den produktgrupp inom livsmedel som har ökat mest i pris sedan 1980-talet. Det är framför allt torsk och färsk lax som har ökat.
– Laxen är både mycket dyrare och svår att få tag på, säger Helena Lundberg.
Antalet serveringar av de fyra dyraste (och populäraste) maträtterna plättar, hamburgare, fiskrolls och chicken nuggets har halverats och ersatts av andra livsmedel.
– Vi har ersatt dem med rätter som är billigare och som vi vet uppskattas av många matgäster exempelvis köttfärssås med spagetti och kycklingprinskorv, säger Helena Lundberg.
Inom äldreomsorgen erbjuds numera bara ett lunch- och middagsalternativ och i förskola/skola serveras soppalternativet bara de dagar det serveras mat som innehåller blod, fläsk och lever.
Åtgärderna väntas minska livsmedelskostnaderna med drygt 350 000 kronor för 2022 och 900 000 för 2023. Trots detta räknar Måltidsservice med ökade livsmedelskostnader på 12 miljoner kronor under 2023 och Helena Lundberg befarar att ytterligare sparåtgärder kan behövas.
– Det beror på i vilken omfattning vi får kompensation för de ökande priserna.
Fastighets- och servicenämnden, som Måltidsservice sorterar under, konstaterar i sin verksamhetsplan för 2023–2025 att prisökningar på livsmedel, drivmedel, el och byggnadsmaterial är en fråga för hela kommunen.
– En förvaltning kan inte ensam bära effektivisering för att klara prisökningar upp till 26 procent i verksamheten, skriver nämnden.